Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Günahlar ve günahkârın durumu

Haramlardan kimler kaçar Sual: Haramlardan kimler nasıl kaçar? CEVAP Farzları herkes yapabilir, ama haramlardan herkes kaçamaz. Ancak salih kullar kaçar. Dinimizde günah işlememek, ibadet etmekten daha kıymetlidir. Bir hadis-i şerifte, (Çok az bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
46
Haramdan kurtulmanın en kısa yolu Sual: Haramdan kurtulmanın en kısa yolu nedir? CEVAP Her Müslümanın dinimizin emirlerine uyup, yasak ettiklerinden kaçması gerekir. Haramların hepsinden kaçmak çok zordur. Ama İmam-ı Rabbani hazretlerinin bildirdiği yol ile dinin emir ve yasaklarına uymak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
Günahtan kaçmak sevaptan önce gelir Bir haramdan kaçmak, milyonlarca nafile namaz kılmaktan evladır. Haram işleyerek farz, mekruh işleyerek sünnet yapılmaz. Günahtan kaçmak ibadet yapmaktan önce gelir. (U. Besair) Dinimizde, günahtan kaçınmak, sevap kazanmaktan önce gelir. Hadis-i şerifte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Günah günahı çeker Sual: Anneme, (Saçlarımı açmam günahtır. Ben bu günahı işliyorum, kollarımı ve bacaklarımı da açsam ne olur ki) diyorum. Annem razı olmuyor. Hatta namazını kıl diyor. Ben de hiç günah işlemesem kılarım diyorum. Ha bir günah işlemişim ha üç günah, ne fark eder diyorum. Ben...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
Büyük ve küçük günahlar Sual: Nisa suresinin “Eğer yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız, küçük günahlarınızı örter, sizi şerefli bir makama yükseltiriz” mealindeki 31. âyetindeki büyük günahlar nelerdir? CEVAP Büyük günahların sayısı çoktur. İnsan, her günahtan korkup sakınsın diye, büyük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
45
Mekruh işlemek günah mıdır? Sual: Mekruhların hepsi aynı derece günah mıdır? CEVAP Mekruh ikiye ayrılır: Tahrimen mekruh, tenzihen mekruh. Tahrimen mekruh: Vacibin terkidir. Harama yakın olan mekruhtur. Bunları kasıtla işleyen günahkâr olur. Cehennem azabına layık olur. Namazda vacipleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Günah işlemenin insana zararı Sual: Günah işlemenin insana zararı nedir? CEVAP Günah işleyen, dünya ve ahirette büyük sıkıntılara maruz kalır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Günah işleyince kalbde siyah bir nokta hasıl olur. Eğer tevbe edilirse o leke silinir. Günahlara devam edilirse, o...
Cevaplar
0
Görüntüleme
46
Günaha önem vermemek ne demek Sual: Bazıları (İçki içmeye devam eden kimse, haram olduğuna önem verse, içmez, açık gezen bayan, bunun haram olduğuna önem verse kapanır. O halde bunlar, işlediği günahlarına üzülmedikleri, yani haramı önemsiz saydıkları için kâfirdir) diyorlar. Bu hususu açıklar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
47
Günah işleyene kâfir denmez Sual: Günah işlediği sanılan veya günah işleyen müslümanlara kâfir denir mi, onlara lanet edilir mi? CEVAP Günah işleyen müslümana kâfir denmez. Çünkü Ehl-i sünnete göre, bir insan günah işlemekle kâfir olmaz. Bid'at fırkaları, günah işleyene, kendileri gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
49
Günahkâra şefaat Sual: Bir mümin, çok günah işlese, şefaate kavuşabilir mi? CEVAP Bir mümin, çok günah işlese de kâfir olmaz, kâfir olmadığı için şefaate kavuşur. Ahirette yalnız imansızlara şefaat edilmez. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Büyük günah işleyen her mümine şefaat edeceğim.)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
Kulun vazifesi ibadet etmektir Sual: Öğretmenimiz, (İman önemlidir. İbadet etmeseniz de olur. Çünkü, (Hiç kimse, ibadeti sebebi ile Cennete girmez) hadisi bunu gösteriyor. Günah işlemekten de fazla korkmamak gerekir. Çünkü, (Yeminle söylüyorum ki, siz günah işlemeseniz, Allah günah işleyecek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
52
Başkasının günahını çekmek Sual: (Hiç kimse diğerinin günahını çekmez) mealinde âyet de, hadis de vardır. Birini gıybet edince onun günahlarını niye çekiyoruz? CEVAP Bu, gıybet etmenin bir cezasıdır. Gıybet eden, gıybet günahı kadar başkalarının günahlarını yüklenir. Sevablarını da ona verir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
Kalb ile işlenen günahlar Sual: Hep evinde duran veya hasta olup dışarı çıkamayan bir kimse, günah işleyebilir mi? CEVAP Kalb ile işlenen altmıştan fazla günah vardır. Bunlardan bazıları kısaca şöyle: Tul-i emel, zevk sürmek için çok yaşamayı istemektir. Tul-i emelin sebepleri, dünya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
Ya hep ya hiç mantığı Sual: Ben namaz kılan, oruç tutan haramlardan kaçmaya çalışan bir bayanım. Ancak tesettürlü değilim. İki grup insan bana sataşıyor: Bir kısmı diyor ki: Başın açık olduğuna göre, hiçbir ibadetin muteber değildir, boşuna ibadet etme, İslam bir bütündür tamamını uygulamak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
47
Günahta ısrar nedir Sual: Şu (İstigfar eden, hiç günah işlememiş gibi olur), (İstigfar eden, günde yetmiş defa aynı günahı işlese ısrar etmiş sayılmaz), (Günahı bırakmadan istigfar eden, Allah ile alay etmiş olur) hadis-i şerifler birbirine zıt gibi. Günahta ısrar ne demektir? CEVAP Günahta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
Ne düşünmeli ki günahtan uzaklaşılsın Sual: İnsan günah işleyeceği zaman nasıl düşünmeli ki o günahı işlemekten uzaklaşsın? CEVAP Bir kimse, günah işleyeceği zaman, kendisini, Allahü teâlânın hep gördüğünü ve yanında amellerini yazan meleklerin de bulunduğunu düşünmelidir! Allahü teâlânın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Elini veren kolunu alamaz Sual: Bazen nefsimize uyarak, sünnetleri terk etsek, mekruh işlesek, zararı ne olur? CEVAP Bir ihtiyaç veya zaruret olmadıkça, sünnetler terk edilmez, mekruh işlenmez. Zaruret varsa, (Zaruretler yasak olan şeyleri mubah kılar) hükmüne göre, sünnet terk edilebilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
İyilik ve kötülük Sual: Bir günahı veya bir iyiliği iki ayrı kişi işlese, günah ve sevab yönünden farklı olabilir mi? CEVAP Evet olabilir. Mesela bir iyiliği Eshab-ı kiram işlese, onlara dağlar kadar sevab verilir. İhlası çok olana daha çok sevab verilir. İyilik, güzellik her zaman iyidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
En büyük günah nedir? Sual: En kıymetli ibadet ve en büyük günah net olarak hangisidir? Hadis-i şeriflerde çok farklı bildiriliyor. Bir hadiste ana babaya itaat, başka birinde namaz deniyor. Günahlar için de aynı şekilde farklı hadis-i şerifler var. Yedi büyük günah bildiriliyor. Başka bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
50
Her şey günah mı? Sual: (Şunu yapma günah, bunu yapma günah) deniyor. Dinde her şey günah mıdır? CEVAP Hayır, dinimizde her şey günah değildir. Helal olan şeylerin yanında, haramlar çok azdır. Bütün meyveler, sebzeler, zehirli olanları hariç bütün otlar mubahtır. Deniz haşeratı hariç, bütün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
49
Geri