Özsaygı ve İlişki Seçimleri: Kendimizi Sevdiğimiz Kadar mı Seviliriz?
İnsan ilişkilerinin karmaşık dehlizlerinde yolumuzu bulmaya çalışırken sık sık şu soruyla karşılaşırız: "Neden hep benzer karakterleri hayatıma alıyorum?" veya "Neden hak etmediğim muamelelere maruz kalıyorum?" Psikoloji dünyasının bu soruya verdiği cevap oldukça nettir: Dış dünyada kurduğumuz bağlar, iç dünyamızda kendimize biçtiğimiz değerin birer yansımasıdır. Özsaygı, sadece kendimizle olan ilişkimizi değil, başkalarının bize nasıl davranmasına izin verdiğimizi belirleyen en temel barometredir.
Bir ilişkide mutlu olmanın yolu, doğru kişiyi bulmaktan çok, doğru kişi olmaktan geçer. Doğru kişi olmak ise, kusursuz olmak değil, kendi değerinin farkında olan bir bütün olmaktır. Unutmayın; bir başkasının sizi sevme biçimi, sizin kendinize verdiğiniz değerin üzerine çıkamaz. Kendinize duyduğunuz şefkat ve saygı ne kadar derinse, kuracağınız bağlar da o kadar sağlıklı, besleyici ve uzun ömürlü olacaktır. Aşk, iki yarım insanın bir tam etme çabası değil; iki tam insanın hayatı paylaşma yolculuğudur.
İnsan ilişkilerinin karmaşık dehlizlerinde yolumuzu bulmaya çalışırken sık sık şu soruyla karşılaşırız: "Neden hep benzer karakterleri hayatıma alıyorum?" veya "Neden hak etmediğim muamelelere maruz kalıyorum?" Psikoloji dünyasının bu soruya verdiği cevap oldukça nettir: Dış dünyada kurduğumuz bağlar, iç dünyamızda kendimize biçtiğimiz değerin birer yansımasıdır. Özsaygı, sadece kendimizle olan ilişkimizi değil, başkalarının bize nasıl davranmasına izin verdiğimizi belirleyen en temel barometredir.
1. Özsaygı Nedir ve İlişkiyi Nasıl Yönetir?
Özsaygı, bireyin kendi yeteneklerine, değerine ve sevilmeye layık olduğuna dair beslediği içsel inançtır. Bu, narsisistik bir kendini beğenmişlikten ziyade, kendi kusurlarıyla barışık olma ve sınırlarını bilme halidir. İlişki dinamiklerinde özsaygı, bir "bağışıklık sistemi" görevi görür. Özsaygısı yüksek bir birey, partnerinden gelen olumsuz geri bildirimleri veya manipülasyonları kişiselleştirmek yerine, durumu objektif bir süzgeçten geçirebilir. Ancak özsaygı düşükse, partnerin her hareketi kişinin varoluşsal değerine bir saldırı olarak algılanır.2. "Hak Ettiğimizi Düşündüğümüz Aşkı Kabul Ederiz"
Popüler kültürde sıkça duyduğumuz bu cümle, aslında derin bir psikolojik gerçeğe işaret eder. Eğer içsel olarak "yetersiz" veya "kusurlu" olduğumuza inanıyorsak, bize kötü davranan, bizi ihmal eden veya duygusal olarak istismar eden kişileri hayatımıza çekmemiz tesadüf değildir. Zihnimiz, tanıdık olanı güvenli olanla karıştırır. Eğer çocuklukta sevgi; eleştiri veya koşullara bağlı olarak verilmişse, yetişkinlikte de bizi eleştiren birini "tanıdık" bulur ve ona aşık olduğumuzu sanırız. Bu bir "kendini doğrulayan kehanet" döngüsüdür.3. Düşük Özsaygının İlişkideki Maskesi: Onay Bağımlılığı
Düşük özsaygıya sahip bireyler, ilişkide genellikle "verici" veya "kurtarıcı" rolünü üstlenirler. Kendi değerlerini partnerlerinin mutluluğuna endekslerler. "Eğer onu mutlu edersem, beni bırakmaz" veya "Eğer mükemmel olursam, sevilirim" düşüncesi, kişiyi kendi ihtiyaçlarından vazgeçmeye zorlar. Bu onay bağımlılığı, zamanla ilişkide bir dengesizlik yaratır; kişi partnerinin sevgisini kazanmak için adeta bir performans sergilemeye başlar. Ancak bu performans sürdürülebilir değildir ve sonunda tükenmişlik ile öfke getirir.4. Sınırlar: Kendinize Duyduğunuz Saygının Sınır Hattı
Sağlıklı bir özsaygının en somut göstergesi, sınır çizebilme becerisidir. Sınırlar, "Ben buradayım, sen oradasın ve benim kırmızı çizgilerim şunlar" demektir. Özsaygısı düşük kişiler, partnerlerini kaybetme korkusuyla sınırlarını esnetir veya tamamen ortadan kaldırırlar. Oysa sınırlar, ilişkiyi boğan engeller değil, her iki tarafın da kendi benliğini koruyarak bir arada kalmasını sağlayan güvenli alanlardır. Kendine saygı duyan bir birey, bir davranış canını yaktığında bunu dile getirmekten çekinmez.5. Yansıtma Mekanizması: Partnerimiz Bize Ne Söylüyor?
İlişkiler çoğu zaman devasa birer aynadır. Partnerimize duyduğumuz aşırı öfke veya ondan beklediğimiz aşırı hayranlık, aslında kendi içimizde eksik kalan parçalara işaret edebilir. Kendini sevmeyen bir birey, partnerinin sevgisine de asla tam olarak inanmaz; sürekli kanıt arar veya sadakati sorgular. "Ben kendimi sevmiyorum, o beni nasıl sevebilir ki?" düşüncesi, partnerin en samimi sevgisini bile bir şüphe kaynağına dönüştürebilir.6. Özsaygıyı Yeniden İnşa Etmek ve İlişki Kalitesini Artırmak
Özsaygı değişmez bir kader değildir; kas gibi geliştirilebilir. İlk adım, içsel eleştirmenimizin sesini fark etmektir. Kendimize söylediğimiz "Yine batırdın", "Kimse seni istemeyecek" gibi cümleleri, bir dosta söylemeyeceğimiz nezakette cümlelerle değiştirmekle işe başlayabiliriz. Kendi ilgi alanlarımıza yatırım yapmak, yalnızken de mutlu olabildiğimizi görmek ve başarılarımızı küçümsememek, özsaygı depolarımızı doldurur. Biz kendi değerimizi bildiğimizde, hayatımıza girecek olan insanların standartları da kendiliğinden yükselir.Bir ilişkide mutlu olmanın yolu, doğru kişiyi bulmaktan çok, doğru kişi olmaktan geçer. Doğru kişi olmak ise, kusursuz olmak değil, kendi değerinin farkında olan bir bütün olmaktır. Unutmayın; bir başkasının sizi sevme biçimi, sizin kendinize verdiğiniz değerin üzerine çıkamaz. Kendinize duyduğunuz şefkat ve saygı ne kadar derinse, kuracağınız bağlar da o kadar sağlıklı, besleyici ve uzun ömürlü olacaktır. Aşk, iki yarım insanın bir tam etme çabası değil; iki tam insanın hayatı paylaşma yolculuğudur.