Sağlıklı Sahurlar İçin Öneriler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 1

Argun

Administrator
Yönetici
saglikli-sahurlar-icin-oneriler.webp

Ramazan ayı genel olarak iki ana öğün şeklinde beslenme planından oluşmaktadır. Uzun sürecek olan açlığı nasıl yaşayacağımızı belirleyen öğün olan sahurda hafif bir kahvaltı, çorba veya az yağlı sebze yemekleri tercih edilebilir. Besinlerin porsiyonu, glisemik indeksi, içerisindeki su miktarı ve tuz oranı sahurda tercih edilecek besinlerin kriterleri arasında yer alır. Uzun süreli açlıkların yaşanmaması için yapılan sağlıklı sahurlar kişileri zinde tutacak, kişilerin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak, metabolizmalarının işlemesine katkı sağlayacaktır. Sahur yapmamak, büyük bir hata olmakla birlikte sahurda tercih edilen yanlış besinler kişilerin açlık sürecini olumsuz etkileyerek aç kalınan süre içerisinde zorluklar yaşamalarına sebep olacaktır.

Uzun Süre Tok Kalmanızı Sağlayacak Sahurda Tüketilebilecek Besinler

Yumurta

  • Az tuzlu beyaz peynir
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Marul, salatalık, kabak gibi su içeriği yüksek olan sebzeler
  • Elma, armut, ayva, kivi, portakal, ananas gibi yaş ve glisemik indeksi düşük olan meyveler
  • Tuzsuz zeytin
  • Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, kaju gibi çiğ yağlı tohumlar
  • Süt, yoğurt, kefir gibi besinlerin sade türleri
  • Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kurubakliyattan yapılmış salata, wraplar
  • Yulaf
  • Tam tahıllı ekmekler
  • Chia tohumu
  • Avokado
  • Tahin-pekmez
Sebzeli tam buğday unlu pankekler

Çabuk Acıktıran Sahurda Asla Tüketilmemesi Gereken Besinler

Tuzlu Zeytinler

  • Tuzlu Peynirler
  • Sucuk, sosis, pastırma, salam gibi işlenmiş besinler
  • Hazır çorbalar
  • Kızartılmış patates
  • Şekerli ve gazlı içecekler
  • Bal, reçel, fındık kreması
  • Beyaz ekmek ve beyaz undan yapılmış hamur işleri
  • Poğaçalar
  • Kahve
  • Koyu çay tüketimi
Hazır ve taze sıkılmış meyve suları

Sahura İlişkin Genel Öneriler

Sahur öğününü atlamayın.

  • Sahurda minimum 1L su içmeye özen gösteriniz.
  • Sahurlarda yer verdiğiniz meyve ve sebzelerin her gün farklı renkte ve çeşitte olmasına özen gösteriniz.
  • Sofralarınızdan tuzu kaldırınız.
  • Besin çeşitliliğine yer verin.
Kas oranları, metabolizma hızları, yağ yüzdelerinin faklı olması sebebi ile cinsiyete göre sağlıklı sahur planı değişkenlik gösterir. “Erkek ve kadınlar için sağlıklı sahur programı nasıl olmalıdır” sorusunu merak ediyorsanız aşağıdaki çizelgeyi incelemenizi öneririm:

Erkeklere Özel Sahur İçin Beslenme Programı

2 yumurta haşlama veya omlet

  • 3 parmak kadar beyaz peynir
  • Domates, salatalık, kıvırcık, çarliston biber, maydanoz gibi sebzeler
  • 2 adet tüm ceviz
  • 4-5 adet tuzsuz zeytin
  • 2-3 dilim tam buğday ekmeği
  • 1 su bardağı süt
1 küçük boy portakal

Kadınlara Özel Sahur İçin Beslenme Programı

1 yumurta haşlama veya yulaf tost

  • 3 parmak kadar beyaz peynir
  • Salatalık, dereotu, maydanoz, kapya biber, havuç
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 7-8 adet çiğ badem
  • 1-2 dilim tam buğday ekmeği
  • 1 çay bardağı kefir
1 küçük boy tarçınlı elma

**Bireylerin yaş, vücut ağırlığı, sahip olduğu yağ yüzdesi, kronik hastalıkları, meslek, fiziksel aktivite durumlarına göre beslenme planı değişebilir. Yukarıdaki program, tedavi etmek amacı ile yazılmamış olup sağlıklı sahur programı hakkında bilgi vermektedir. Kişiler ramazan ayında sağlıklı beslenme planlarının oluşturulması, sağlıklı sahur ve iftar programlarının düzenlenmesi amacı ile diyetisyenlerine başvurmaları kişilerin yararına olacaktır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Geri