Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Parayı Veren Düdüğü Çalar Masalı

Gulsumnur

Moderator
Moderatör
Yazar
Reklamsız
Konular
11,919
🌟Puan
16,123,618
💵Bakiye
12TL
parayı-vereen-düdüğü-çalar-masalı-arguntc.webp

Parayı Veren Düdüğü Çalar Masalı
Bir zamanlar Akşehir'de Nasreddin Hoca yaşarmış. Hoca çok sevilen, bilge ve esprili bir insandı. Mahallede bütün çocuklar onu çok severlermiş ve her gün evinin önünde toplanırlarmış.

Bir güzel bahar günü Hoca evinin önünde oturmuş kitap okuyormuş. O sırada mahalleli çocuklar koşarak gelmiş ve etrafını sarmışlar. "Hoca amca, hoca amca!" diye bağırarak yaklaşmışlar. "Evet yavrularım, ne oldu böyle?" diye sormuş.

Çocuklardan biri heyecanla "Hoca amca, bugün pazara gidecek misin?" diye sormuş. Hoca "Evet, biraz sonra pazara gideceğim. Niye sordun?" demiş merakla. O zaman çocuklar hep birden konuşmaya başlamışlar.

İlk çocuk "Hoca amca, bana bir düdük alır mısın?" demiş rica ederek. İkinci çocuk hemen "Bana da, bana da!" diye bağırmış coşkuyla. Üçüncü çocuk da "Ben de düdük isterim!" demiş atlayarak. Dördüncüsü "Bir tane de bana!" demiş el çırparak.

Hoca bütün çocukları saymış, tam yedi tane varmış. "Vay vay, hepiniz düdük istiyorsunuz öyle mi?" demiş gülerek. Çocuklar "Evet, evet!" diye haykırmışlar neşeyle. Hoca düşünmüş ve "Peki çocuklar, ama düdüğün parası var. Her birinizden beşer akçe lazım" demiş.

Çocuklar birbirlerine bakmışlar. Kiminin cebinde para yokmuş, kimisi evde unutmuş. Aralarından sadece Mehmet adında bir çocuk cebini karıştırmış ve beş akçe çıkarmış. "İşte Hoca amca, düdüğümün parası!" demiş gururla. Hoca parayı almış ve "Aferin Mehmet, senin düdüğünü alacağım" demiş.

Diğer çocuklar "Biz de para getireceğiz!" demişler ama Hoca "Şu anda param yok diyenler düdük alamaz" demiş gülerek. Sonra "Şimdi pazara gidiyorum, akşam döndüğümde düdüğü veririm" demiş ve yola çıkmış.

Hoca pazarda düdükçü dükkanına gitmiş. "Bir tane güzel düdük istiyorum" demiş. Düdükçü en güzel düdüğü göstermiş. Hoca parayı vermiş ve düdüğü almış. Pazardan dönerken düdüğü çalarak gelmiş, "Tü tü tüü" sesleri mahallede yankılanmış.

Akşam olduğunda çocuklar yine Hoca'nın kapısının önünde toplanmışlar. Hoca'yı görür görmez koşarak yanına gelmişler. Hepsi birden "Hoca amca, düdüğümüz nerede?" diye sormaya başlamışlar.

Hoca cebinden tek düdüğü çıkarmış ve sabah para veren Mehmet'e vermiş. "Al bakalım Mehmet, senin düdüğün" demiş gülümseyerek. Mehmet çok sevinmiş ve düdüğü çalmaya başlamış, "Tü tü tü!"

Diğer altı çocuk şaşkınlıkla Hoca'ya bakmışlar. "Hani bizim düdüklerimiz Hoca amca?" diye sormışlar üzgün bir şekilde. Hoca iyice gülmüş ve "Parayı veren düdüğü çalar, çocuklar!" demiş espri yaparak.

Çocuklar "Ama biz de istiyorduk!" demişler. Hoca "İstemek yetmez yavrularım, parasını da vermek lazım. Mehmet parasını verdi, düdüğünü aldı. Sizler parasız düdük alamazsınız" demiş sabırla anlatarak.

O gün çocuklar önemli bir ders öğrenmişler. Ertesi gün hepsi paralarını getirmişler ve Hoca'dan düdük almışlar. Hoca da "İşte böyle! Parayı veren düdüğü çalar!" demiş memnuniyetle. Bu söz o günden beri dilden dile yayılmış ve herkes tarafından kullanılır olmuş.

Kazan Doğurdu Masalı

Küçük Kaplan ve Hayal Gücü Perisinin Hikayesi

Konuyu izleyenler

Benzer konular

Antalya’da zabıta ekiplerinin yakaladığı dilenci kadının üzerinden 45 bin 600 lira çıktı. Paraları beş zabıta, 3 saatte sayabildi. Serik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, halkın dini duygularını istismar ederek haksız kazanç elde etmeye çalışan dilencilere karşı sivil ve resmi ekiplerle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
Hac yapmaya sağlık nedeniyle gücü yetmeyen kişi, vekâleten hac yaptırmak yerine, bu parayı sadaka olarak vermekle hac sorumluluğundan kurtulur mu? Farz ibadetlerde asıl olan, o ibadeti zamanında ve emredildiği şekliyle yapmaktır. Diğer bir ilke de kişinin bizzat kendisinin yapmasıdır. Ancak bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
Kayseri’de altı kişi, yüksek kar vaadiyle dolandırıldıklarını öne sürüp, bir kripto para platformu hakkında suç duyurusunda bulundu. Şirkete 571 bin lirasını kaptırdığını anlatan mağdurlardan biri, 6 ay sonra parayı geri almak üzere yatırım yaptığını belirterek, geçen sürenin ardından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
38
Az Veren Candan Çok Veren Maldan atasözünün anlamı: Yardımların çokluğu değil içtenliği önemlidir. Az veren yürekten verir. Varlıklı olanlarsa, vermekle yokluğa düşmeyecekleri için az veren kadar içten davranamayabilirler. Az da olsa yapılan yardım küçümsenmemeli, çok yardım eden ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Acıyan Çok Ama Ekmek Veren Yok atasözünün anlamı: Yoksul ve zayıf kişilere herkes öğüt verir, sözlü olarak destek olur. Oysa önemli olan iş ve olanak sağlamaktır. Yardımda bulunmadan âh vah etmenin hiçbir faydası olmaz. İnsanlara lafla yol göstermek yerine, somut bir şekilde yardımcı olmalıyız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru Soru
SGK işveren girişi için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: Kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi ile SGK'nın web sitesindeki "İşveren Sistemi"ne giriş yapılır. "e-Bildirge Giriş" butonuna tıklandıktan sonra, açılan pencereye kullanıcı adı, işyeri ve sistem şifreleri ile güvenlik anahtarı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
1. Metafizik Uzmanı “Selo” (Kadıköy) Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi'nde hizmet veren Meta Fizik Uzmanı Selo, bioenerji, havas ilmi, büyü bozma, yıldızname bakımı gibi manevi ve enerjisel çalışmalar sunuyor. Hem ruhsal hem bedensel dengeyi hedefleyen uygulamalar gerçekleştiriliyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
Üye silindi 81
Ü
1. Cihat Keskin Hoca – İzmir Metafizik Uzmanı Cihat Keskin, İzmir merkezli metafizik danışmanlık hizmetleri sunan bir uzmandır. Ruhsal ve yaşamsal konularda kadim ilimler ile beşeri ilimleri sentezleyerek danışanlara destek sağlamayı amaçlar Cihat Keskin . Hizmet Alanları: Negatif enerjiden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
84
Üye silindi 81
Ü
Ankarada hizmet veren metafizik uzmanları 1. Kemal Karakaş – Araştırmacı Metafizik Uzmanı Kemal Karakaş, Çankaya, Sıhhıye semtinde, Sezenler Sokak, Lozan Apartmanı’nda faaliyet göstermekte. "Görünmeyeni görünür kılmak, bilinenin ötesine geçmek ve hayatın karmaşık sorularına yanıtlar bulmak"...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Üye silindi 81
Ü
  • Soru Soru
Para Piyasalarına Yön Veren Faktörler Para piyasaları, finansal sistemin en önemli bileşenlerinden biridir. Kısa vadeli fon arzı ile fon talebinin buluştuğu bu piyasalar, hem ülkelerin ekonomik dengelerini korumada hem de yatırımcıların likidite ihtiyaçlarını karşılamada kritik bir rol üstlenir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
46
Üye silindi 81
Ü

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Rüyada Kanal Görmek
Rüyada kanal görmek, bekçiye yahut devletin mali işlerine bakan kimseye işarettir. İçinde su bulunan kanal kolaylığa, susuz kanal ise zorluk ve...
Rüyada Su arkı Görmek
Rüyada su arkı görmek, han, dükkân, sanat ve yolculuk gibi rızkın geleceği yerlere ve sebeplerine delâlet eder. Bazen bostanları sulamakla...
Rüyada Şan ve Şeref Görmek
Rüyada şan ve şerefinin arttığını görmek, gurur ve kibire, kıymetten düşmeye delâlet eder. Şan ve şereften uzak durduğunu görmek ise rütbe ve...
Rüyada Staj Yapmak
Rüyada staj yapmak, stajyer olarak çalışmak, işyerinde bazı zorluklarla karşılaşılacağına ve bu zorlukların sabırla aşılması hâlinde büyük...
Rüyada Şahin Öldürmek
Rüyada şahin öldürmek, sorun ve zorlukların üstesinden geleceğinize, iyi bir göreve gelmeye, amir olmaya ve kötülüklerin gitmesine delâlet eder...
Geri