Gulsumnur
Administrator
- Kredi
- 12,612,311
Ayurveda Diyetinde İzinli ve Yasaklı Gıdalar
Ayurveda diyetinde yiyecekler hem fiziksel özelliklerine hem de bireyin vücudunu nasıl etkilediklerine göre sınıflara ayrılırlar.
Önerilen Gıdalar
Özel doshanıza göre tüketmenize izin verilen gıdalardan bazıları şunlardır:Pitta
- Protein: Küçük porsiyonlar halinde kümes hayvanları, yumurta akı, tofu
- Süt ve süt ürünleri: Süt, tereyağı
- Meyve çeşitleri: Portakal, armut, ananas, muz kavun, mango (meyvelerin tamamen olgunlaşmış olması önerilir).
- Sebze türleri: Kereviz, salatalık, karnabahar, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, kabak, havuç, tatlı patates ya da Brüksel lahanası gibi tatlı ya da acı sebzeler
- Baklagiller: Siyah fasülye, nohut, lima fasulyesi, maş fasulyesi, mercimek, barbunya
- Tahıllar: Arpa, basmati pirinci, yulaf, buğday
- Kuruyemiş ve tohum çeşitleri: Küçük porsiyonlar halinde kabak çekirdeği, keten tohumu, ayçiçeği çekirdeği, Hindistan cevizi
- Otlar ve baharatlar: Küçük miktarlar halinde kimyon, karabiber, tarçın, dereotu, zerdeçal ve kişniş
Vata
- Protein içeren gıdalar: Küçük porsiyonlar halinde kümes hayvanları, deniz ürünleri, tofu
- Süt ve süt ürünleri: Tereyağı, süt, yoğurt, peynir
- Meyve çeşitleri: Yaban mersini, muz, çilek, greyfurt, şeftali, erik, mango ( meyvelerin tamamen olgunlaşmış olması önerilir).
- Sebzeler: Pancar, turp, soğan, şalgam, yeşil fasulye, havuç, tatlı patates (sebzeler pişmiş olmalıdır)
- Baklagiller: Nohut, siyah fasulye, mercimek, maş fasulyesi, barbunya
- Tahıllar: Pişmiş yulaf, pişmiş pirinç
- Kuruyemiş ve tohumlar: Badem, ceviz, Antep fıstığı, chia tohumu, keten tohumu, ayçiçeği ve tohumu
- Otlar ve baharatlar: Kakule, fesleğen, kekik, karanfil, kimyon, zencefil, karabiber
Kapha
- Protein: Küçük porsiyonlar halinde yumurta akı, kümes hayvanları, deniz ürünleri
- Süt ve süt ürünleri: Yağsız süt, keçi sütü, soya sütü
- Meyve çeşitleri: Elma, yaban mersini, armut nar, kiraz kuru üzüm, incir kuru erik
- Sebze türleri: Kuşkonmaz, yapraklı yeşillikler, soğan, patates, mantar, turp, bamya
- Baklagiller: Siyah fasulye, nohut, mercimek
- Tahıllar: yulaf çavdar, arpa, mısır, darı
- Kuruyemiş ve tohumlar: Küçük porsiyonlar şeklinde kabak çekirdeği, ay çekirdeği, keten tohumu
- Otlar ve baharatlar: Fesleğen, kimyon, karabiber, zerdeçal, zencefil, tarçın, kekik
Uzak Durulması Önerilen Gıdalar
Dosha özelliğine göre Ayurveda grubuna bağlı olarak tüketilmemesi tavsiye edilen gıdalar şunlardır:Pitta
- Protein içeren besinler: Kırmızı et, deniz ürünleri, yumurta sarısı,
- Süt ve süt ürünleri: Ekşi krema, peynir, ayran
- Meyve çeşitleri: Greyfurt, üzüm, kayısı, papaya ve vişne gibi ekşi ya da olgunlaşmamış meyveler
- Sebze türleri: Biber, pancar, domates, soğan, patlıcan
- Tahıllar: Kahverengi pirinç, darı, mısır çavdar
- Kuruyemiş ve çeşitli tohumlar: Badem, kaju fıstığı, ceviz susam
- Otlar ve baharatlar: Bir önceki bölümde yer almayan bütün baharatlar
Vata
- Protein içeren besinler: Kırmızı et
- Meyve çeşitleri: Kuru, olgunlaşmamış üzüm, kızılcık, nar, armut
- Sebze türleri: Herhangi bir çiğ sebzenin yanında tüketilebilecek pişmiş brokoli, lahana, karnabahar, mantar, patates, domates
- Baklagiller: Siyah fasulye, barbunya
- Tahıllar: Karabuğday, arpa, çavdar buğday, mısır, kinoa, darı
- Otlar ve baharatlar: Maydanoz, kekik, kişniş tohumu
Kapha
- Protein içeren besinler: Kırmızı et, karides, yumurta sarısı
- Meyve çeşitleri: Muz, Hindistan cevizi, mango, taze incir
- Sebze türleri: Tatlı patates, domates, kabak, salatalık
- Baklagiller: Soya fasulyesi, barbunya
- Tahıllar: Pirinç, buğday, pişmiş tahıl
- Kuruyemiş ve çeşitli tohumlar: Kaju fıstığı, ceviz, çam fıstığı, susam tohumu