Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Karadutlardan elde edilen yoğun kıvamlı bir malzemedir. Karadutların suları sıkılır ve kaynatılarak kıvam alması sağlanır ve bu sayede konsantre bir karadut özü ortaya çıkar. Doğru şekilde hazırlandığında tamamen doğal olan karadut özü, karadut meyvesinin içerdiği birçok faydalı maddeyi de bünyesinde barındırmaya devam ettiğinden vücuda birçok faydası bulunur.
Karadut özü faydaları nelerdir? Ne işe yarar?
İçerdiği antioksidanlar sayesinde karadut özü bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yine antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallere karşı vücudu korur, toksinleri vücuttan uzaklaştırır.
Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olur.
Demir emilimini arttırdığından karadut özü, kansızlık sorununa karşı da iyi gelir.
Karadut özü ağız içinde oluşan aftların hızlıca iyileşmesine destek olur.
Bunun yanı sıra ağız ve boğazdaki diğer birçok ağrıya da iyi gelir.
Doğru miktarda kullanıldığında kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olabilir.
Aynı şekilde kolesterolün düzenlenmesine de yardımcı olabilir.
Tüm bu etkileri sayesinde karadut özü, uzun vadede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
Hücrelerin yenilenme sürecine olumlu etkilerde bulunur.
Antioksidan etkileriyle cilde de iyi gelen karadut özü, ciltte yaşlanma karşıtı bir etki oluşturur.
Cildin temizlenmesini, zararlı maddelerden arınmasını ve ışıldamasını sağlar.
Saç ve tırnak sağlığını da olumlu etkiler.
İçeriğinde vitamin ve mineraller sayesinde vücuda enerji ve zindelik verir.
Bu sayede beynin de sağlıkla çalışmasına destek olur.
Özellikle hafızayı güçlendirici etkiler oluşturabilir.
Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden karadut özünün ölçülü tüketilmesi durumunda karaciğeri temizleme ve vücuttaki iltihaplanmaların hızlıca iyileşmesine destek olma etkileri de gözlemlenebilir.
Karadut özü nasıl yapılır?
Karadut özü için gerekli malzemeler:
Taze karadut
Birkaç damla limon suyu
Şeker (İsteğe bağlı)
Karadut özü nasıl yapılır?
Karadutların saplarını ayıklayıp yıkayın ve çok bastırmadan, dikkatlice kurulayın.
Ardından karadutları bir tencereye alın.
Dilerseniz bu aşamada üzerine şeker ilave edebilirsiniz ama eklemenize hiç gerek olmadan, tamamen doğal karadut özü yapmanız daha doğru olacaktır.
Ardından kısık ateşte ocağın altını açın.
Sıcağın etkisiyle yumuşamaya başlayan karadutları ince bir süzgeçten ya da temiz bir tülbentten geçirerek suyunu çıkarın.
Elde ettiğiniz karadut suyunu yeniden tencereye alıp kıvamı koyulaşana dek güzelce pişirmeye devam edin.
Kıvam alan karadut özünün üzerine birkaç damla limon suyu damlatıp karıştırın ve karışımı ocaktan alın.