Burun Eğriliği Nedir, Tedavisi Nasıldır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Gulsumnur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 17

Gulsumnur

Administrator
Bakiye
1TL
burun-egriligi-nedir-nasıl-tedavi-edilir-arguntc.webp

Burun eğriliği (Septum Deviasyonu) Nedir?
Burun boşluğunu ikiye ayıran ve kemik ile kıkırdaktan oluşan bölmenin bir tarafa ya da bazen her iki tarafa doğru eğilmesidir.

Burun Eğriliğinin Sebepleri Nelerdir?
Septum deviasyonu buruna gelen darbeler, düşme veya yüz kemiklerinin gelişmesi sırasında kemiklerin birbirleri ile orantısız büyümesi sonucu veya bebeklikte de alınan darbeler hatta doğum anında oluşan travmalarda da burun eğriliği oluşabilir.

Septum deviasyonu burun tıkanıklığının yaygın bilinen nedenlerindendir. Burun tıkanıklığı geceleri daha fazla hissedilebilir. Aynı zamanda ağız açık, horlama, sabah kalktığında boğazında kuruluk - yanma hissi, çabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük gibi şikayetlerde hastayı rahatsız edebilir.

Burun Eğriliğinin Sakıncaları
Burun tıkanıklığı neticesinde hastanın rahat nefes almasını engeller. Ayrıca özellikle geceleri ağızdan nefes alma nedeni ile solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz ve kronik farenjitin ortaya çıkışını kolaylaştırır. Sinüslerin normal çalışmasını engelleyerek sinüzite, oluşturduğu geniz akıntısı ile de larenjit ve bronşite yol açabilir. Özellikle ileri yaşlarda oksijen alınmasını azalttığı için akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına veya mevcut hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına sebebiyet verir.

Septum Deviasyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra size burunla ilgili bir travma veya ameliyat geçirip geçirmediğinizi soracaktır. Doktorunuz bundan sonra burun içini ve septumun pozisyonunu muayene edecektir. Bu işlem burun kanatlarını sizde hiç bir rahatsızlığa neden olmadan açan bir alet yardımıyla ve gerekiyorsa endoskop adı verilen optik cihazlarla gerçekleştirilir. Septum deviasyonu teşhisi için çoğunlukla başka bir incelemeye gerek yoktur. Ancak, doktorunuz şikayetlerinizin sinüzit ve allerji gibi başka nedenlere bağlı olduğunu düşünüyorsa bunların teşhisine yönelik testler ve laboratuar incelemeleri yapılmasını isteyebilir.

Burun Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?
Burun ortasındaki kıkırdak çoğu kimsede düz olmadığı için hastaya rahatsızlık vermeyen hafif derecedeki deviasyonların tedavisi gerekmez. Ancak problem oluşturan deviasyonlar tedavi edilmelidir ve bunun da tek yolu ameliyattır.

Septoplasti Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var mıdır?
Çocukluk çağında belirlenen septum deviasyonlarının cerrahi tedavisi, yüzün büyüme merkezleri ve yüzün kemik gelişimini bozmamak için genellikle 18 yaşından önce yapılmaz. Erişkinlerde büyüme merkezleri aktif değildir ve septoplasti ameliyatlarının yüzün şekli üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz

Ameliyat Nasıl Yapılır?
Septum deviasyonu ameliyatında kemik ve kıkırdaktaki eğri kısımların düzeltilmesi işlemi yapılır. Düzeltilemeyecek kadar eğri kısımlar dışarı çıkartılır. Bazen dışarı çıkarılan

Ameliyat Hasta İçin Zor mudur?
Ameliyat tekniğindeki son gelişmeler ile kolay bir ameliyat olarak kabul edilir. Ancak yine de bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır. Hem lokal hem de genel anestezi bazı riskler taşımaktadır. Ancak bu da son derece azalmış bir risktir. Ameliyat süresi değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat olarak kabul edilir. Ameliyat sonunda hastanın burnuna tampon konur ve bu tamponlar yaklaşık 2-5 gün yerinde bırakılır. Tamponlar baş ağrısı ve uyuma zorluğu yapabilir. Tamponlar çıktıktan sonra hasta normal hayatına devam eder.

Ameliyatta Ne Gibi Sorunlar Çıkabilir?
Burun eğriliği ameliyatı komplikasyon oranı son derece düşük bir ameliyattır. Nadiren burun içindeki bölmede hasta için herhangi bir sakınca yaratmayan delik oluşabilir. Burun bölmesinden aşırı miktarda kemik ve kıkırdak çıkartılırsa burun sırtında bir çökme oluşabilir. Bu yüzden deneyimli kulak burun boğaz hekimleri tarafından yapılmalıdır.

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Haftanın enleri

Geri