Astım, oluşma şekline bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Uykunun bölünmesine neden olan gece astımı ya da egzersiz kaynaklı olarak görülen astım gibi türler bulunur. Astımın türünü belirlemek kişinin alacağı tedavinin de şekillenmesine yardımcı olan bir durumdur.
Astım türleri ve bu türlerin belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Alerjik astım
- Egzersiz kaynaklı astım
- Öksürük varyantlı astım
- Mesleki astım
- Gece astımı
- Mevsimsel astım
Alerjik astım nedir?
Alerjik astım, polen, küf veya toz gibi alerjen bir maddenin solunması sonucu, hava yollarının(bronşların) daralmasına neden olan bir durumdur. Genellikle burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma, burun, göz ve ağız çevresinde kaşıntı, öksürük gibi belirtilere neden olur.
Egzersiz kaynaklı astım
Egzersiz yapıldığında ya da fiziksel efor sarf etme durumunda egzersiz kaynaklı olarak astım görülebilir. Birçok kişi egzersizle beraber semptomlar yaşayabilir. Egzersiz kaynaklı astımda hava yollarında daralmaya bağlı olarak nefes darlığı oluşur. Genellikle egzersize başladıktan birkaç dakika içerisinde gelişebilir.
Öksürük varyantlı astım
Öksürük varyantlı astım oluştuğunda şiddetli öksürük belirtisi şeklinde kendini gösterir. Öksürüğün diğer nedenleri arasında postnazal akıntı, kronik rinit, sinüzit veya gastroözofageal reflü hastalığı gibi durumlar yer alabilir. Sinüzit nedeniyle oluşan astımla birlikte öksürük yaygın olarak oluşabilir. Öksürük varyantlı astımın tetikleyicileri genellikle solunum yolu enfeksiyonları ve egzersiz olarak bilinir.
Mesleki astım
Mesleki astım, iş yerinde herhangi bir tetikleyici sonrasında oluşur. Genellikle solunum yoluyla gelişebilir. İş yerinde olunan süre boyunca nefes darlığı yaşanması durumunda astım semptomları görülebilir. Burunda akıntı ve tıkanık, göz tahrişi veya öksürük şeklindeki belirtileri bulunur. Mesleki astım, ofisler, mağazalar, hastaneler ve tıbbi tesisler dahil olmak üzere hemen hemen her iş kolunda veya her çalışma ortamında ortaya çıkabilir.
Gece astımı
Gece astımı, uyku sırasında semptomların ortaya çıkmasıyla görülür. Hırıltı, öksürük ve nefes alma zorluğu gibi astım belirtileri yaşatan bu türde çeşitli tetikleyiciler bulunur. Bazen mide ekşimesi geceleri astım semptomlarını tetikleyen durumlar arasındadır. Semptomların kötüleştiğini fark ettiğiniz durumda gece astımını yönetmek için doktora başvurmak önemlidir.
Mevsimsel astım
Mevsimsel astım, genellikle ilkbahar aylarında polen sayısının çok yüksek olduğu zamanlarda ortaya çıkabilir ve astım krizi belirtilerine neden olabilir.