Gaslighting: Akıl Sağlığınızı Çalan Sessiz Manipülasyon

batuhanunalir

Aktif üye
Yazar
📅Katılım
27 Tem 2025
💬Mesajlar
732
🎭Tepki puanı
148
🏆kupalar
43
🌟Puan
8,720
💵Bakiye
0TL
1760212414739.webp
Gaslighting: Akıl Sağlığınızı Çalan Sessiz Manipülasyon

Bir ilişkide sürekli olarak kendi akıl sağlığınızdan, hafızanızdan ve mantığınızdan şüphe etmeye başladıysanız, muhtemelen gaslighting adı verilen sinsi bir manipülasyonun kurbanı oluyorsunuzdur. Bu manipülasyon tekniği, tıpkı sis bombası gibi gerçekleri gizler ve kafa karışıklığı yaratarak kontrolü ele geçirmeyi hedefler. Peki, partneriniz aslında size gerçekliği sorgulatmaya çalışırken, bunu nasıl bu kadar ustalıkla başarır?

1. "Öyle Bir Şey Hiç Yaşanmadı": Hafızanızı Nasıl Silmeye Çalışırlar?

Gaslighting uygulayan kişi, yakın zamanda gerçekleşen bir olayı veya konuşmayı inkar ederek işe başlar. Örneğin, size söylediği kaba bir sözü hatırlattığınızda "Ben öyle bir şey demedim, sen uyduruyorsun" diyebilir. Hatta daha ileri giderek, "Bazen çok kuruntu yapıyorsun, bu yüzden hep tartışıyoruz" gibi cümlelerle suçu size yükleyebilir. Bu durum, zamanla kendi hafızanıza olan güveninizi kaybetmenize neden olur ve "Acaba ben mi yanlış hatırlıyorum?" sorusunu kendinize sormanıza yol açar.

2. "Sen Çok Duygusalsın": Tepkilerinizi Nasıl Geçersiz Kılarlar?

Gaslighting'in temel amacı, karşınızdaki kişinin tepkilerini geçersiz kılmaktır. Sizi üzen veya kızdıran bir durum karşısında, "Neden bu kadar abartıyorsun?", "Her şeye alınıyorsun" veya "Çok hassassın" gibi yorumlar yapabilirler. Bu, sizin duygularınızın önemsiz olduğunu ve tepki vermekte haksız olduğunuzu ima eder. Sonunda, partnerinizi üzmekten korktuğunuz için duygularınızı ifade etmekten kaçınmaya başlarsınız ve iç dünyanızda biriktirdiğiniz öfke ve hayal kırıklığıyla baş başa kalırsınız.

3. "Sadece Şaka Yapıyordum": Suçluluk Duygunuzu Nasıl Kullanırlar?

Bu manipülatörler, incitici sözlerinin ardından "Sadece şaka yapıyordum, neden bu kadar ciddiye aldın?" diyerek kendi sorumluluklarından kaçınırlar. Bu taktik, sizi aşırı tepki vermekle suçlar ve bir sonraki seferde benzer bir durum yaşandığında sessiz kalmanıza neden olur. Şaka kisvesi altında yapılan bu sözler, sizi sürekli olarak savunma pozisyonunda bırakır ve suçlu hissetmenize yol açar.

4. "Herkes Benim Haklı Olduğumu Söyler": Çevreyi Nasıl Aleyhinize Çevirirler?

Gaslighter, sizi izole etmek ve kendi yalanlarını desteklemek için başkalarını da oyuna dâhil edebilir. Arkadaşlarınıza veya ailenize, sizin hakkınızda yalanlar söyleyerek onları kendi tarafına çeker. "O çok sinirli ve duygusal biri, bu yüzden onunla anlaşamıyoruz" gibi ifadeler kullanarak, çevrenizdeki insanların size olan güvenini sarsar. Bu durum, kendinizi yalnız ve desteksiz hissetmenize neden olur, çünkü kimsenin size inanmadığını düşünürsünüz.

5. Akıl Sağlığınızı Kaybediyormuş Gibi Hissetmek: Gaslighting'in En Yıkıcı Etkisi Nedir?

Gaslighting'in en tehlikeli sonucu, kendinize olan güveninizi ve inancınızı tamamen kaybetmenizdir. Artık mantıklı düşünemediğinize, doğru kararlar veremediğinize ve hafızanıza güvenemediğinize inanmaya başlarsınız. Bu, kişisel kimliğinizi ve gerçeklik algınızı derinden sarsar. Yıllarca süren bu manipülasyon, anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir.

Gaslighting, sinsi ve yıkıcı bir manipülasyon tekniğidir ve bir ilişkide fark edilmesi zor olabilir. Ancak bu işaretleri tanımak ve kendinize olan güveninizi yeniden inşa etmek, bu zehirli döngüden çıkmanın ilk adımıdır. Unutmayın ki, sizin duygularınız ve deneyimleriniz gerçektir ve kimsenin sizi bunlardan şüphe etmeye zorlamaya hakkı yoktur.

Günün trendleri

Geri