Toplumda check-up konusunda, dolaşan ve oldukça yaygın olan yanlış düşünceler bulunmaktadır.
- Yanlış: Herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorum, bu nedenle check-up yaptırmama gerek yok.
- Doğrusu: Düzenli olarak yılda bir kez check-up yaptırmalıyım. Bu sayede oluşabilecek hastalıkların büyümeden önlemesi sağlanabilir.
- Yanlış: Yakın akrabalarımda kanser geçmişi olan kimse bulunmamakta, bu nedenle herhangi bir kanser taraması yaptırmama gerek yok.
- Doğrusu: Kanser sadece genetik olarak değil, çevre koşulları ve yaşam tarzına bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle, check-up kapasamında mutlaka kanser testlerini de yaptırmalıyım.
- Yanlış: İki-üç sene önce check-up taramasından geçmiştim ve tamamen sağlıklı olduğum ortaya çıkmıştı. Bu nedenle, bir kez daha check-up yaptırmama gerek yok.
- Doğrusu: İki-üç sene önce yapılan check-up taramasından sonra, vücudumda herhangi sorun oluşmaya başlamış olabilir. O yüzden bir kez daha ve düzenli olarak her sene check-up testi yaptırmalıyım.
- Yanlış: Sigara ve alkol bağımlısıyım. Ancak kendimi gayet iyi hissediyorum. Herhangi kontrolden geçmeye gerek yok.
- Doğrusu: Sigara ve alkolü çokça tükettiğim için, riskli bir gruptayım ve ben hissetmesem bile vücudumda birçok sorun oluşmuş olabilir. Bu nedenle acilen bir check-up testi yaptırmalı ve bunu her sene tekrarlamalıyım.