- Konular
- 10,732
- Bakiye
- 1TL
Hosting Taşıma Nasıl Yapılır?
Adım 1: Web Sitesi Dosyalarınızı Yedekleyin
Taşıma işleminden önceki ilk adım, web sitenizdeki her şeyi yedeklemektir. Yedekleme işlemi WordPress güvenliğinizin bir parçası olmalıdır ve herhangi bir büyük değişiklikten önce yapmanız gereken bir işlemdir.Peki web sitenizi nasıl yedeklersiniz?
WordPress’te sizin yerinize yedekleme yapması için kullanabileceğiniz birçok eklenti var. Yedekleme eklentisi ile hangi dosyaların yedekleneceğini, yedeklemelerinizin ne sıklıkta ve nerede depolanacağını yönetebilirsiniz. Yedekleme için bir eklenti önerisi istiyorsanız, en iyi seçeneklerden biri WPvivid‘dir. Bu eklenti, zamanlama, büyük dosyaları filtreleme, uzaktan depolama uyumluluğu, çoklu site desteği ve daha fazlası için binlerce güçlü yedekleme seçeneği sunar. Eklenti kullanmak istemiyorsanız, alternatif olarak daha manuel bir yaklaşım da uygulayabilirsiniz. Manuel yedeklemeler web sitesi dosyalarınıza erişmek için bir dosya aktarım aracı (FTP) gerektirir. En popüler iki FTP programı FileZilla (PC) ve Transmit’tir (Mac). Yükledikten sonra, web sitenizin sunucusuna bağlanmak için SFTP kimlik bilgilerini (web hosting hesabınızdan) kullanmanız gerekir. Bağlandıktan sonra web sitenizin dizini altındaki tüm dosyaları seçmeli ve indirmelisiniz. Bu, gizlenecek şekilde ayarlanmış .htaccess dosyasını da içerir. Bu dosyayı göremiyorsanız gizli dosyaları görüntülemek için FTP programınızın yardım dosyasına bakın. Sitenizdeki medya yükleme sayısına bağlı olarak, bu işlem biraz zaman alabilir. Bu indirme devam ederken, ikinci adıma geçebilir ve veritabanınızın bir kopyasını oluşturabiliriz.
2. WordPress Veritabanını Dışa Aktar
Veritabanınızı dışa aktarmak yalnızca birkaç adım gerektiren basit bir işlemdir. Web sunucunuzun cPanel hesabına giriş yapın ve phpMyAdmin uygulamasını açın. Sol kenar çubuğundaki listeden WordPress kurulumunuzu içeren veritabanını seçin ve seçtikten sonra gezinme menüsündeki ‘Dışa Aktar’ sekmesine tıklayın.Hızlı dışa aktarmanın varsayılan ayarları ve dışa aktarma için SQL formatı ihtiyacınız olan şey için yeterlidir. Git düğmesine tıkladığınızda, veritabanı dışa aktarma işlemi başlar ve yerel bilgisayarınıza bir dosya indirilir.Veritabanı dışa aktarma ve dosyalarınızın FTP aktarımı tamamlandıktan sonra, bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.Adım 3: WordPress Veritabanını Yeni Hosting Sunucunuzda Oluşturun
Yeni web hosting’inize geçişe başlamadan önce WordPress kurulumu için bir ortam yaratmalısınız. Bunu yapmak için SQL verilerinizi aktarabileceğiniz bir veritabanı oluşturmanız gerekir.Size verdikleri kullanıcı kimlik bilgileriyle yeni web hostinginizde oturum açın ve cPanel’e bağlanın. Biz bu rehber için MySQL Veritabanları uygulamasını kullanacağız. Web hostinginizde bu uygulama çalışmıyorsa, yeni veritabanı oluşturma yöntemlerini ile ilgili destek ekipleriyle iletişime geçebilirsiniz.Bir veritabanı oluşturma adımları oldukça basittir:
- MySQL Veritabanı’nı açın ve web siteniz için uygun bir adla yeni bir veritabanı oluşturun.
- Yeni bir MySQL kullanıcısı oluşturun (güvenli bir şifre ile).
- Bu kullanıcı hesabını yeni veritabanına ekleyin ve tüm ayrıcalıkları verin.
- Veritabanı adını, yeni MySQL kullanıcı adını ve şifresini yazın.
Adım 4: Wp-config.php Dosyasını Düzenleyin
Yerel bilgisayarınızdaki web sitesi dosyalarınızı indirdiğiniz klasöre göz atın. Bu klasörde WordPress ile veritabanınız arasındaki erişimi kontrol eden wp-config.php adlı bir dosya vardır.Bu dosyanın bir kopyasını alın ve yerel bilgisayarınızdaki başka bir klasörde saklayın. Daha sonra bir şeyler ters giderse, yapmak üzere olduğunuz değişiklikleri geri yüklemek için bu dosya gereklidir.Dosyanın orijinal sürümünü favori metin düzenleyicinizle açın ve aşağıdaki üç değişikliği yapın:
1. Veritabanı Adını Değiştirin: Aşağıdaki satırı bulun:define ('DB_NAME', ‘db_name');Bu satırın db_name kısmı şu anda eski web hostinginizin MySQL veritabanı adına ayarlanacaktır. Bu, yeni oluşturduğunuz yeni veritabanının adıyla değiştirilmelidir.
2. Veritabanı Kullanıcı Adını Değiştirme: Aşağıdaki satırı bulun:define ('DB_USER', ‘db_user');Bu satırda, yeni oluşturduğunuz kullanıcı adıyla eşleşmesi için db_user bölümünü eski hosting kullanıcı adından değiştirmeniz gerekir.
3. Veritabanı Kullanıcı Parolasını Değiştirme: Son olarak, üçüncü satırı düzenleyin:define ('DB_PASSWORD', ‘db_pass');Diğerlerinde olduğu gibi, bu satırın db_pass bölümü MySQL kullanıcısı için oluşturduğunuz yeni güvenli parola ile değiştirin. Wp-config.php dosyasını kaydedin ve dosyayı kapatın.