Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Üretim Aşamalarında Sentetik Alkol Kullanımının Hükmü Nedir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 42

Argun

Tanınmış üye
Yönetici
Moderatör
Konular
34,487
Web sitesi
argun.tc
🌟Puan
6,340,227
💵Bakiye
179TL

Üretim Aşamalarında Sentetik Alkol Kullanımının Hükmü Nedir?

İslâm, sarhoş eden keyif verici içeceklerin bu amaçla üretim, satım ve içimini kesin bir dille yasaklamıştır (Mâide 5/90-91; Müslim, Müsâkât, 67). Hz. Peygamber (s.a.s.) çok miktarı sarhoşluk veren maddelerin azının da haram olduğunu bildirmiştir (Buhâri, Vudû, 71; Müslim, Eşribe, 7; Ebû Dâvûd, Eşribe, 5: Tirmizî, Eşribe, 3).

Bu hükümler, sarhoşluk vermesi için özel olarak ve belli usullerle üretilen içeceklerle ilgilidir. Bu yolla üretilen alkollü içeceğin tedavide kullanılması da ancak meşru bir alternatifin olmaması halinde zarureten caizdir.

Dinî literatürde “hamr” olarak bilinen bu özellikteki içecekler dışında, sentetik olarak üretilen alkol veya bazı meyve ve gıdalarda kendiliğinden oluşan alkol, farklı değerlendirilmelidir. Nitekim meyvelerin bünyesinde doğal olarak (binde bir-binde beş) arasında alkol bulunabilmekte; ekmek dâhil birçok fermente (mayalanmış) ürünün üretim süreçleri sonunda az miktarlarda alkol ortaya çıkabilmektedir. Bazı gıda maddelerinin üretim aşamalarında aromatik bileşenlerin kullanılması durumunda son ürün içinde etil alkol (ethanol), keton, ester vb. bileşikler de oluşabilmektedir. Hal böyleyken içinde kendiliğinden ya da “eser” miktarda yani çok az ölçüde ilave edilen maddeler dolayısıyla alkol oluşan bu tür ürünlerin tüketilmesi haram olmaz. Zira burada söz konusu olan alkol, özellikle sarhoşluk vermesi amacıyla ve belli yöntemlerle üretilen alkol yani hamr değildir. Aksi halde bileşeninde belli oranlarda alkol bulunuyor gerekçesiyle birçok meyvenin ve ürünün de yenmemesi gerekirdi.

Şu halde:

1. Sarhoşluk vermesi amacıyla üretilen içkilerin azını da çoğunu da içmek ve bunları gıda maddelerine katmak haramdır.

2. Gıda maddelerinde sarhoş etmeyecek ölçüde doğal olarak oluşan alkol, o gıda maddesini haram kılmaz.

3. Sentetik alkolün içki olarak tüketilmesi haram olmakla beraber, çözücü olarak kullanılması böyle değildir. Çünkü bu son durumdaki kullanım amacı sarhoş olmak veya keyif almak değil, aromatik maddelerin çözünürlüğünü sağlamaktır.

4. Sentetik alkolün temizlik ürünlerinde veya temizleyici olarak kullanılması da caizdir. Bu bağlamda mesela ispirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (bk. Buhârî, Edep, 80; Müslim, Eşribe, 73) bunların temizlikte kullanılmaları caizdir. Bu özellikteki maddeler dinen necis de sayılmadığından, namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez (Kâsânî, Bedâî’, V, 115; Elmalılı, Hak Dini, II, 763-764).

5. Gıda maddelerinin helalliğinin tespitinde gıda sağlığı ve güvenliği ilkelerine riayet de dinî bir gerekliliktir.

6. Her konuda olduğu gibi sentetik alkol kullanılmasında da, zihinlerdeki şüpheleri gidermek gerektiğinden başka alternatif bileşenler aranmalı ve varsa öncelikle bunlar kullanılmalıdır.

Benzer konular

Çin merkezli bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi Lenovo, ABD’nin yeni gümrük vergileri sebebiyle üretim tesislerini Hindistan’a taşıma kararı aldı. Küresel ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlik ve ABD’nin Çin’e uyguladığı yüksek tarifeler, teknoloji şirketlerinin üretim stratejilerini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
Üretim araçları için zekât vermek gerekir mi? Üretim araçları zekâta tabi değildir. Ancak bunlarla elde edilen ürün veya gelirler, tek başına ya da diğer birikimlerle birlikte nisap miktarına ulaşır ve üzerinden bir yıl geçerse kırkta bir (%2,5) oranında zekâta tabi olur.
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
Üretim ve tüketim açısından GDO’lu ürünlerin hükmü nedir? Genetik yapısı laboratuvar ortamında değiştirilmiş organizmaları ifade eden GDO teknolojisi, bitkiler ve hayvanlar üzerinde uygulanmaktadır. Bu uygulama ile organizmanın gen dizilimi değiştirilmekte ve kendi doğasında bulunmayan bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
34
Adana'nın Kozan ilçesinde Hukuk Profesörü Mustafa Topaloğlu ve doktor oğlu Nahit Topaloğlu, ata topraklarında bir yılda 30 ton avokado üretimi yapıyor. Ata topraklarında 25 dönüm arazide deneme amaçlı 200 avokado fidanı diken baba ve oğul kısa sürede 90 bin fidan ile 65 dönümde üretim yapmaya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
40
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde konteyner üretim tesisinde yangın çıktı. Yangın, itfaiyeciler tarafından kontrol altına alınıp söndürüldü. Çerkezköy Veliköy Mahallesi Vatan Caddesi'nde faaliyet gösteren konteyner üretim tesisinde, sabah saatlerinde yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
39
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde konteyner üretim tesisinde yangın çıktı. Yangın, itfaiyeciler tarafından kontrol altına alınıp söndürüldü. Çerkezköy Veliköy Mahallesi Vatan Caddesi'nde faaliyet gösteren konteyner üretim tesisinde, sabah saatlerinde yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
39
ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın otomobil teslimatları, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2 artmasına karşın beklentilerin altında gerçekleşti. Tesla, geçen yılın son çeyreği ve 2024 geneline ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı. Buna göre, şirket geçen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), bu yılın ocak-ekim döneminde otomotiv üretiminin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 122 bin 567 adet olduğunu bildirdi. OSD, 2024'ün ocak-ekim dönemine ait üretim ve ihracat pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın 10 aylık döneminde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rekabet gücünü ve verimliliği artırmak için üretimi ve ihracatı desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, reeskont kredi faizlerinin düşürülmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Şimşek, X hesabından yaptığı paylaşımda şu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
  • Soru Soru
Sentetik veya kadavradan alınan menisküs nakillerinin kullanım endikasyonları farklıdır. Yani tercih cerraha bağlı değildir. Hastanın özellikli bölgelerde hiç menisküs dokusu yoksa kadavradan menisküs nakli daha uygun bir tedavi seçeneğidir. Eğer hastanın sağlam menisküs dokuları kaldıysa ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Domates Yetiştiriciliğinde Sulama
Paylaşımınız için teşekkürler, domates yetiştiriciliğinde sulama ve hasat yönetimi konusunda gerçekten çok açıklayıcı ve faydalı bir rehber olmuş...
Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Paylaşımınız için teşekkürler, domates yetiştiriciliğinde bilinçli gübreleme gerçekten de verimi doğrudan etkileyen en kritik konu. Özellikle...
Domates Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Olmalı?
Paylaşımınız için teşekkürler, domates yetiştiriciliğinde verimi artırmak isteyenler için çok faydalı ve detaylı bir rehber olmuş. Özellikle...
Domates Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar
Domates Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar Domateste yetiştiricilikte görülen hastalık ve zararlılar savaş son derece önemlidir...
Domates Erken Yaprak Yanığı Nedir?
Domates Erken Yaprak Yanığı Nedir? Domates tohumu bitkinin tüm toprak üstü kısımları enfeksiyonlara neden olmaktadır. Genç fideler de ise kök...
Geri