Astım, akciğerlere hava taşıyan bronşların daralması ve aşırı hassas hale gelmesi sonucu ortaya çıkan kronik bir solunum hastalığıdır. Bu durum, kişinin nefes almasını zorlaştırır ve zaman zaman ataklar halinde kendini gösterir.
Astımda solunum yolları normalden daha hassas olduğu için bazı tetikleyicilere karşı aşırı tepki verir. Bu tetikleyiciler arasında toz, polen, sigara dumanı, soğuk hava, egzersiz ve bazı kimyasal kokular bulunur. Tetikleyiciyle karşılaşıldığında bronşlar daralır, mukus artar ve hava akışı zorlaşır.
Astım belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak en sık görülenler şunlardır:
Bu belirtiler bazen hafif seyrederken bazen astım atağı şeklinde ciddi hale gelebilir.
Astımın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. En önemli risk faktörleri:
Bu faktörler solunum yollarını daha hassas hale getirerek astım gelişimine zemin hazırlar.
Astım atağı sırasında bronşlar ani şekilde daralır ve hava geçişi ciddi oranda azalır. Bu durum nefes almayı zorlaştırır ve acil müdahale gerektirebilir. Şiddetli ataklarda kişi konuşmakta bile zorlanabilir.
Astım tamamen ortadan kaldırılabilen bir hastalık değildir ancak kontrol altına alınabilir. Tedavide:
önemli rol oynar. Düzenli ilaç kullanımı ile astım hastaları normal bir yaşam sürebilir.
Astımı kontrol altında tutmak için:
En önemli nokta: tetikleyicileri tanımak ve onlardan kaçınmaktır.
Astımda solunum yolları normalden daha hassas olduğu için bazı tetikleyicilere karşı aşırı tepki verir. Bu tetikleyiciler arasında toz, polen, sigara dumanı, soğuk hava, egzersiz ve bazı kimyasal kokular bulunur. Tetikleyiciyle karşılaşıldığında bronşlar daralır, mukus artar ve hava akışı zorlaşır.
Astımın En Yaygın Belirtileri
Astım belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak en sık görülenler şunlardır:
- Nefes darlığı
- Göğüste sıkışma hissi
- Hırıltılı solunum (ıslık sesi gibi nefes alma)
- Öksürük (özellikle gece ve sabaha karşı)
Bu belirtiler bazen hafif seyrederken bazen astım atağı şeklinde ciddi hale gelebilir.
Astım Neden Olur?
Astımın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. En önemli risk faktörleri:
- Ailede astım öyküsü
- Alerjik bünyeye sahip olmak
- Çevresel kirleticilere maruz kalmak
- Sigara dumanı
- Sık solunum yolu enfeksiyonları
Bu faktörler solunum yollarını daha hassas hale getirerek astım gelişimine zemin hazırlar.
Astım Atakları Nasıl Gelişir?
Astım atağı sırasında bronşlar ani şekilde daralır ve hava geçişi ciddi oranda azalır. Bu durum nefes almayı zorlaştırır ve acil müdahale gerektirebilir. Şiddetli ataklarda kişi konuşmakta bile zorlanabilir.
Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?
Astım tamamen ortadan kaldırılabilen bir hastalık değildir ancak kontrol altına alınabilir. Tedavide:
- Nefes açıcı spreyler (bronkodilatörler)
- İltihap giderici kortizonlu inhalerler
- Tetikleyicilerden uzak durma
önemli rol oynar. Düzenli ilaç kullanımı ile astım hastaları normal bir yaşam sürebilir.
Astımdan Korunma ve Kontrol
Astımı kontrol altında tutmak için:
- Sigara ve dumanlı ortamlardan uzak durulmalı
- Ev tozu ve alerjenler azaltılmalı
- Düzenli egzersiz yapılmalı (doktor kontrolünde)
- İlaçlar aksatılmamalı
En önemli nokta: tetikleyicileri tanımak ve onlardan kaçınmaktır.