Beyin Fırtınası Tekniği Nedir?
Beyin fırtınası tekniği, bir konu hakkında çözüm üretmek, karar vermek, hayal yolu ile düşünmek ve fikir üretmek amacı ile kullanılan üretimci bir tekniktir.Beyin fırtınası, genel itibari ile bilindiği düşünülen fakat çoğu kez tam olarak anlaşılamamış bir düşünce tekniğidir. Beyin fırtınası tekniği kullanılan ilk organize edilmiş toplantı, 1938 yılında gerçekleştirilmiştir.
Beyin fırtınasının literatüre girmesi için ilk seansın üzerinden tam olarak 15 yıl geçmiştir. 1953 yılında, reklam yöneticisi olan Alex Osborn’ün “Applied Imagination (Yaratıcı Hayal Gücü)” isimli kitabında yer alması ile diğer yaratıcı düşünme teknikleri arasında yerini almıştır.
Beyin fırtınası, rahat ve resmiyet bulunmayan bir ortamda, yatay yaratıcı düşünmeyi teşvik eden bir grup düşünme tekniğidir.
Beyin fırtınası tekniğinde amaç, grupta bulunan kişileri yeni fikirler üretebilmeleri için cesaretlendirmek, yeni fikir üretmeye teşvik etmek ve bu kişilerin katkılarından fayda sağlayarak yeni ve alternatif yaratıcı fikirler üretmektedir. Bu özelliğe sahip olan beyin fırtınası tekniği, iş yerinde, arkadaş ortamında, dernekte, aile içerisinde, genel itibari ile her yerde ve her ortamda, bir konu hakkında fikir yürütecek çözümler araştırarak yapılabilecek oldukça etkili bir tekniktir.
Beyin fırtınası tekniği kullanım alanları genel itibari ile aşağıdaki gibidir:
- Yeni ürün geliştirmek. Yeni ürünlerin yaratılması ya da var olan ürünlerin geliştirilmesi.
- Reklamcılık. Genel itibari ile ürün kampanyası geliştirmek için.
- Problemleri çözmek. Temel nedenler, alternatif çözümler ve etki analizleri.
- Üretim yönetimi. İşin ve üretim aşamalarının geliştirilmesi.
- Proje yönetimi. İş ve işin üretim aşamalarının geliştirilmesi.
- Takım oluşturma. Katılımcıları düşünmeye teşvik eden fikirlerin paylaşılması ve bu fikirlerin tartışılması.