Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Sakız çiğnemenin vücuda 6 faydası: Bilim insanları tek tek kanıtladı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 29

Argun

Tanınmış üye
Yönetici
Moderatör
Reklamsız
Konular
33,700
Web sitesi
argun.tc
🌟Puan
5,994,326
💵Bakiye
179TL
Sakız çiğnemenin vücuda 6 faydası: Bilim insanları tek tek kanıtladı

Sakız çiğnemenin tükürük üretimini artırdığı ve ağızdaki zararlı bakterileri yok ettiği, uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Ancak bilim insanları, sakız çiğnemenin yararlarının yalnızca bunlarla sınırlı olmadığını ifade ediyor. İşte sakız çiğnemenin 6 kanıtlanmış faydası:

90JjAajS4EeCEwj8Hlx1IA.jpg

International Journal of Gastroenterology dergisinde yayımlanan 2013 tarihli bir araştırmada, sakız çiğnemenin sindirim sistemi üzerindeki etkileri ele alındı. Katılımcılara yemeklerden önce ve sonra sakız çiğnemeleri önerildi. Çalışma sonucunda sakız çiğnemenin, tükürük üretimini artırarak sindirimi hızlandırdığı tespit edildi.
_HZSk5szUESvmXjbEvL5VA.jpg

2011 yılında, St. Lawrence University'den bir grup araştırmacı, sakız çiğnemenin zihinsel performans üzerindeki etkilerini inceledi. Appetite dergisinde yayınlanan bu araştırmada, sakız çiğnemenin, özellikle dikkat gerektiren görevlerde, katılımcıların performansını artırdığı ortaya çıktı.
-TLKlole1UmMXFZyBcemUQ.jpg

Harvard Üniversitesi ve American Dental Association tarafından yapılan bir çalışma, şeker içermeyen sakızların diş sağlığına olan etkilerini analiz etti. Araştırmada, şeker içermeyen sakızların tükürük üretimini artırarak diş sağlığını iyileştirdiği ve plak oluşumunu azalttığı keşfedildi.
ghH0MDUoxEuOIXuPoy7olQ.jpg

Neurobiology of Stress dergisinde yayımlanan bir başka araştırmada, sakız çiğnemenin kalp atış hızını ve kan basıncını düşürerek sakinleşmeye yardımcı olduğu bulundu. Sakız çiğnemenin, stresli durumlarla başa çıkmada duygusal rahatlama sağladığı da gözlemlendi.
VMYdYNPxn0W04yR8RQfQwg.jpg

2009 yılında yapılan bir çalışmada, sakız çiğnemenin, abur cubur isteğini azalttığı ve dolayısıyla kalori alımını sınırladığı bulundu.
MJfjV6GCHEe0xUFSvMzqMQ.jpg

Nicotine Tobacco Research dergisinde yayımlanan başka bir çalışmada ise sigara içen kişilere nikotin sakızları yerine normal sakız çiğneme alışkanlığı kazandırmanın, sigara içme arzusunu azalttığı ve sigara içmeyi bırakan kişilerde başarı oranını artırdığı belirlendi.
ji3xAXY-fU6_3ifsDN1uwg.jpg

Ancak uzun süreli ve aşırı sakız çiğnemenin, çene eklemlerinde stres ve ağrıya yol açabileceğini unutmamak gerekir. Çene kaslarının aşırı kullanımı, çene kireçlenmesine ve dişlerde aşınmalara neden olabilir. Bazı sakızlar, yüksek miktarda şeker veya yapay tatlandırıcılar içerdiği için diş çürümesine, mide rahatsızlıklarına ve insülin düzeylerinde dalgalanmalara yol açabilir.

Okumaya devam et...

Benzer konular

Eda Sakız & İrem Derici-Papatya Sözleri Şaşkın gözlerle izledim olanı biteni Aşkın sözlerinden daha da acı en beteri Vurdun gölgemden sana yollarım engebeli Sana çarpılır gözlerim yokluğunla bölme beni Besledim büyüttüm çiçekleri Süslüyordu aynalar Sana mutluluk dileklerim Hediyem papatyalar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Burak Bulut & Eda Sakız-Sesini Duymadan Sözleri Bir gülümsemen içimi ısındırır Kara geceyi saçların kıskandırır Gözlerin dünyam içinde yaşantımı Sürdürsem ne olur gerekir yardımın Dilimde bir şarkısın hep mırıldandım Doyamadım çok kez başa sardım Andığım an adını dert paralanır Varlığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
  • Soru Soru
Tıbbi olarak kanıtlanmış bir yararı bulunmasa da atağın başlangıcında sakız çiğnemenin atağın şiddetlenmesini engellediğini ifade eden hastalar bulunmaktadır.
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Sakız çiğnemek orucu bozar. Sakız çiğneme sırasında tatlandırıcı, aroma veya şeker gibi maddeler tükürükle çözünerek boğaza inme ihtimali oluşturur. Bu maddeler farkında olmadan yutulduğunda oruç bozulmuş kabul edilir. Peki, şekersiz sakız çiğnemek orucu bozar mı? SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
Rüyada sakız çiğnemek, rüyayı gören kişinin, insanlara yardım etmeyi görev bilmiş, doğaya ve canlılara zarar vermeyen, herkesi seven ve sayan bir kişi olmasına rağmen kendisini sevmeyen ve çekemeyen insanlar tarafından dedikoduya maruz kalıp çok üzüleceğine ve hatta kısa süreli olarak insanlarla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
Rüyada sakız görmek rüya sahibinin zor işlerde çalıştığına ve mesleği gereği çok büyük tehlikelerle de yüz yüze geldiğine delalet eder. Rüya sahibi, tabir yerindeyse ekmeğini aslanın midesinden alıyor denebilir. Bu zorluklara karşın rüyasında sakız gören kişinin yine de azimle çalışmayı seven...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
Diğer İsimleri Maştaki, Mesleki, Pistacia lentiscus, Mastic tree, Lentisque Botanik Bilgi Antepfıstığıgiller familyasından; 4 metre kadar boyunda, sık dallı, çalı görünümünde, Kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Çiçekleri küçük ve kırmızı renklidir. Meyvesi ufak, yuvarlak ve sivri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
49
Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi? Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
49
Rüyada sakız görmek, çok zor bir meslek hayatınız olduğuna işarettir. Zorluk çekerek ve azimle mücadele ederek hayatta bir yerlere gelmeye çalıştığınıza delalet eder. Meşakkatli bir süreç sonrasında istenilen mal varlığına kavuşmak olarak tabir edilir. Rüyada sakız çiğnemek; tartışma, şikayet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bir kuzu beş ayaklı dünyaya geldi. Yıllardır büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini yaptığını söyleyen sahibi de şok geçirdi. Hüseyin Yılmaz, “Doğduğundan beridir bu işin içindeyim." dedi. Ayvacık ilçesi Fatih Mahallesi’nde yaklaşık 10 yıldır besicilik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
57

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Bursa Boya Ustası Tavsiyesi
Paylaşımınız için teşekkürler! Bursa'da boya badana yaptırmayı düşünenler için oldukça detaylı ve bilgilendirici bir tanıtım olmuş. Özellikle 1...
Bursa Psikoteknik Firması
Paylaşımınız için teşekkürler. Bursa'da özellikle ticari araç sürücüleri için psikoteknik belgesi alma süreci oldukça kritik bir konu. Osmangazi...
Ankara Psikolog Önerisi
Paylaşımınız için teşekkürler. Ankara'da özellikle Etlik, Çankaya ve Yenimahalle bölgelerinde psikolog arayışında olanlar için kapsamlı bir...
Rüyada Tesbih Çekmek
Rüyada çekilen tesbih, sâliha bir kadına, helâl geçime veya askerlere işarettir. Allah-u Teâlâ'yı tesbih ettiğini gören kimse, mümin bir kimsedir...
Rüyada Terfi Görmek
Rüyanızda mevkiinizin ve maaşınızın artarak terfi ettiğinizi görmek, umulmadık bir olayla karşılaşacağınıza ve sonunda bazı menfaatleriniz...
Geri