Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Mesleği gereği sürekli olarak yolcu olan kişi namaz ve oruç ibadetlerini nasıl yerine getirebilir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 44

Argun

Tanınmış üye
Yönetici
Moderatör
Reklamsız
Konular
34,515
Web sitesi
argun.tc
🌟Puan
6,419,009
💵Bakiye
179TL

Mesleği gereği sürekli olarak yolcu olan kişi namaz ve oruç ibadetlerini nasıl yerine getirebilir?

Sürekli yolculuk hâli, ibadetlerde bir ruhsat sebebidir. Yolcuların bu ruhsatlardan yararlanmalarında dinen bir sakınca yoktur. Genel bir ilke olarak mazeret devam ettiği sürece ruhsatlar da devam eder.

Buna göre sürekli yolculuk hâlinde olan kimseler, namazlarını ertelemeden ve dört rek'atlı farzları kısaltarak iki rek'at olarak kılarlar. İhtiyaç duyduklarında veya mecbur kaldıklarında, öğle ile ikindi veya akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek (cem ederek) de kılabilirler. Ramazan oruçlarını ise mümkün olduğunca tutmaya çalışırlar.

Fakat yolculuk esnasında oruç tutmakta zorlanırlarsa, uygun zamanda kaza etmek şartıyla yolculuk süresince oruçlarını tutmayarak erteleyebilirler. Ertelemek zorunda kaldıkları Ramazan oruçlarını imkân buldukları ilk fırsatta kaza etmeye çalışırlar.

Kaza da edemeyecek duruma düşerler ise söz gelimi artık oruç tutmalarına imkân vermeyen ve iyileşme ümidi olmayan bir hastalığa yakalanmak gibi durumlarda tutamadıkları her bir günlük oruç için bir fidye verirler.

Ramazan ayında lokanta işletmek caiz midir?

Benzer konular

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan iki ayrı soruşturmada gözaltına alınan isimlerden biri de Ali Nuhoğlu oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Ali Nuhoğlu, 40 milyon lira ile yakalandı. Nuhoğlu Holding Yönetim Kurulu olarak görev yapan Ali...
Cevaplar
0
Görüntüleme
40
Türkiye'de "leblebi" denince akla ilk gelen yer olan Çorum'da 66 senedir leblebicilik yapan 74 yaşındaki yaşındaki Yaşar Bodur, babasından devraldığı mesleği şimdi oğluna miras bırakarak yaşatmak istiyor. Çorum'da yaşayan 74 yaşındaki leblebi ustası Yaşar Bodur, babasından öğrendiği mesleğini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda 43 yıldır bakır işleyen Mesut Keklik, gelişen teknoloji ve çalışacak yeni eleman bulamama sıkıntısı nedeniyle mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Gaziantep'in tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda 43 yıldır el işçiliğiyle üretim yapan 53...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
Gaziantep'te, hobi olarak öğrendiği filografi sanatını meslek haline getiren Fatoş Karayılan, halk eğitim kursunda kadınlara eğitim veriyor. Gaziantep'te, hobi olarak öğrendiği filografi sanatını meslek haline getiren Fatoş Karayılan, halk eğitim kursunda kadınlara eğitim veriyor. Şahinbey...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
Mersin'in Tarsus ilçesinde 4 kuşaktır çömlekçilik yapan Makal ailesi, unutulmaya yüz tutan mesleği gelecek nesillere aktarmak istiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı zanaatkarı Eyüp Makal (61) ile usta öğretici kızı Behiye Makal, çömlekçiliğin değerli bir sanat olduğunu belirtip, bu mesleğin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
Gaziantep'te kalaycı ustaları, yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılığı tüm zor şartlara ve mesleklerini öğretecek eleman bulamamalarına rağmen severek sürdürüyor. Gaziantep'te tarihi Antep Kalesi'nin yanındaki iş yerinde yıllardır birlikte kalaycılık yapan 74 yaşındaki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
Gaziantep'te kalaycı ustaları, yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılığı tüm zor şartlara ve mesleklerini öğretecek eleman bulamamalarına rağmen severek sürdürüyor. Gaziantep'te tarihi Antep Kalesi'nin yanındaki iş yerinde yıllardır birlikte kalaycılık yapan 74 yaşındaki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
Edirne'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Varol Kuzu (53), eşi Ayşe Kuzu (55) ile kentin kültür mirasının simgelerinden aynalı süpürge yaparak, unutulmaya yüz tutmuş mesleği yaşatmaya çalışıyor. Kuzu, "Şu anda biz de çırak bulmakta zorlanıyoruz. Şu ana kadar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
38
Edirne'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Varol Kuzu (53), eşi Ayşe Kuzu (55) ile kentin kültür mirasının simgelerinden aynalı süpürge yaparak, unutulmaya yüz tutmuş mesleği yaşatmaya çalışıyor. Kuzu, "Şu anda biz de çırak bulmakta zorlanıyoruz. Şu ana kadar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
39
İş gereği haftaiçi başka bir şehirde çalışıp haftasonları evine dönen kişi çalıştığı yerde seferî olur mu? Sürekli gidip geldiği iş yeri en az 90 km uzakta olan ve iş yerinin bulunduğu yerde her defasında Hanefîler'e göre 15, Şâfiîlere göre 4 günden az kalan kişinin, iş yerinin bulunduğu şehirde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
39

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Mesajlaşırken Yapılan ve Flörtü Bitiren En Yaygın 5 İletişim Hatası
Harika bir özet olmuş, eline sağlık! Özellikle "Mesajlaşmak flörtün fragmanıdır" benzetmesine sonuna kadar katılıyorum. Günümüzde insanlar...
Aşık Olduğunuzu Gösteren 8 İşaret
Harika bir liste olmuş, ellerine sağlık! Paylaştığın bu maddeler arasında özellikle "zaman yaratma" ve "küçük detayları hatırlama" kısımları bence...
Gaziantep Psikolog Desteği ile Sağlıklı Bir Yaşam
Paylaşımınız için teşekkürler. Gaziantep'te psikolojik destek arayanlar için Uzman Psikolog Kübra Akdeniz'in eğitim geçmişi ve çalışma prensipleri...
Şampiyonlar Ligi maçları hangi siteden izlenir?
UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarını izleyebileceğiniz bazı siteler: UEFA.tv UEFA'nın resmi platformu olan UEFA.tv, Şampiyonlar Ligi maçlarının...
Fenerbahçe ve Anderlecht nerede izlenir?
Fenerbahçe ve Anderlecht arasındaki UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanş maçı, 20 Şubat 2025 Perşembe günü saat 23.00'te oynanacak ve TRT 1 ile...
Geri