Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Mezhepsiz âlim olmaz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 34

Argun

Tanınmış üye
Yönetici
Moderatör
Reklamsız
Konular
34,516
Web sitesi
argun.tc
🌟Puan
6,371,966
💵Bakiye
179TL

Mezhepsiz âlim olmaz

Sual: Mezhepsiz biri, (Bana mezhepsiz diyorlarsa da, ben bütün mezhepleri kabul ederim. Ancak kendimi tercih ettiğim mezheple isimlendirmem. Yani Sünni’yim, Şii’yim demem. Allah’ın Kur’anda bildirdiği gibi, Allah’ın dediğini derim, Müslümanım derim. Ben mezhebe uymam, bir mezhebi taklit etmem, tahkik ederim, sağlam delile uyarım. Ebu Hanife, “Delilimi bilmeyenin, mezhebime uyması helal olmaz” dediği için incelerim, deliline bakarım, doğruysa uyarım, değilse uymam) diyor. Böyle söyleyene mezhepsiz denmez mi?

CEVAP
Mezhebe uymayıp, (Mezhebin delilini inceleyip, doğrusuna uyuyorum) diyene, bid’at mezhepleri de, hak gibi gösterene mezhepsiz demek hafif kalır, süper mezhepsiz denir. (Kendimi mezhebin ismiyle isimlendirmem) demesi çok yanlıştır. Çünkü kıyamette her mümin, mezhebinin ismiyle çağrılır. (O gün her fırkayı imamlarıyla çağırırız) mealindeki İsra suresinin 71. âyetini Kadı Beydavi (Her ümmeti Peygamberleri ve dinde uydukları imamlarıyla çağırırız) şeklinde açıklamıştır.

Ruh-ul beyan ve Tefsir-i Hüseyni’de, (Herkes, mezhebinin imamıyla, yâ Şâfiî veya yâ Hanefî diye çağrılır) diyor. Bu süper mezhepsiz, birer mezhep imamı görüp övdüğü İbni Teymiyye, Şevkanî, İbni Hazm gibi sapıkların ismiyle çağrılmayı istiyor da, söylemeye mi çekiniyor?

Bütün İslam âlimleri, hangi mezhepten olduğunu bildiriyor. Mesela Remli isimli iki âlim var. Birine Remli Hanefî, diğerine Remli Şâfiî deniyor. Ben mezhebimle tanınmak istemiyorum diyen Ehl-i sünnet âlimi var mıdır?

İmam-ı a’zam hazretleri, (Kitaba, Sünnete ve Eshabın sözlerine uymayan bir sözümü bulursanız, sözümü bırakın, onları alın) buyuruyor, fakat bu sözünü İmam-ı Ebu Yusuf, İmam-ı Muhammed gibi müctehid zatlara söylüyor. Müctehidin, başka müctehidi taklit etmesi zaten caiz değildir. Yoksa bu mezhepsiz, müctehidlik mi taslıyor? Açıkça konuşması lazımdır. Yusuf Nebhani hazretleri, (Bugün müctehidlik taslayanın, ya aklı veya dini noksandır) buyurmuştur.

Bu süper, (Ben taklit etmem, tahkik ederim) diyor. Ama İbni Abidin hazretleri şöyle buyuruyor:
Mukallide, müctehidin delillerini sormak gerekmez. (Redd-ül-muhtar)

Müctehid olmayanın, her işinde dört mezhepten birini seçip, delillerine bakmadan taklit etmesi gerekir. Çünkü Tabiinden yeni imana gelenler, Eshab-ı kiramı taklit ederler, delillerini hiç sormazlar, tahkik değil, taklit ederlerdi. Eshab-ı kiram ise, delilleri soruyor, birbirlerini taklit etmiyorlardı; çünkü onların hepsi müctehid idi. Müctehidin kendi anladığıyla amel etmesi lazımdır. Başka müctehidi taklit etmesi, caiz değildir. Bugün müctehide lüzum da yoktur; çünkü din bilgilerinde, her şey açıklanmıştır. Kemale gelmiş olan bu dine ilave edilecek, bir şey yoktur. Resulullah, kıyamete kadar olacak her şeyin hükmünü bildirmiş, mezhep imamları da bunları açıklamıştır.
(Faideli Bilgiler)

Mezhepleri kaldırma gayreti

İhtilafta rahmet olur mu?

Benzer konular

Mezhepsiz kime denir Sual: Mezhepsiz kime denir? CEVAP Dört mezhepten birine uymayıp, doğru yolda olmayana mezhepsiz dendiği gibi, dört mezhebi karıştırıp, kolayına gelen mezhebe göre hareket edene, yani mezhepleri telfîk edene ve dört mezhebi hak bildiği hâlde, bir inanışı, Ehl-i sünnet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Mezhepsize mezhepsiz demek Sual: (Mezhepsize mezhepsiz demek, ona hakaret olacağı için caiz olmaz) deniyor. Günümüzde birçok mezhepsiz âlim var. Mezhepsize mezhepsiz demek niye caiz olmuyor? Mesela Mason Abduh’a mezhepsiz dense dinen caiz olmaz mı? CEVAP Aklı olmayana akılsız, dini olmayana...
Cevaplar
0
Görüntüleme
43
Âlim, kitaptan söyleyendir Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Bir kimse dinden bahsederken, (Bu bana aittir, bunu ben söyledim) derse, onun karşısına, yine kendinden bahseden bir başka “ben” çıkacaktır. Sonuçta da ben diyenler, birbirleriyle münakaşa edip, fitne çıkarırlar. Hâlbuki tasavvuf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
Hakiki âlim ile sahtesinin farkı Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Cahiller, ölüyü diriltip mezardan çıkarmayı büyük keramet sanır. Evliya zatlar ise ölü kalbleri diriltmeye, yani insanları kâfirlikten kurtarmaya ve hasta ruhları tedavi etmeye önem verir. Hace Muhammed Parisa hazretleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
Âlim övünmez Sual: Âlim olan kimsenin övünmesi uygun mudur? CEVAP Genelde övünmek iyi değildir. Âlimin övünmesi de caiz değildir. Lokman suresi 18. âyet-i kerimesinde mealen, (Allah, kendini beğenip övüneni sevmez) buyurulmaktadır. Övünmek, büyüklenmenin alametidir. Mümin suresinin 35. âyet-i...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
Hatasız âlim kimdir? Sual: Âlimlerin birinin ak dediğine, öteki âlim kara diyor. Kusursuz insan olmaz. Âlimler de, insan olduğuna göre, onların da hatası niçin olmasın? Onların sözleri niye dinde senet oluyor? CEVAP (Müctehid bir âlim, hata etmez) dense yanlış olmaz; çünkü birinin ak dediğine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
Para İle İmanın Kimde Olduğu Belli Olmaz atasözünün anlamı: Değerli şeyler daha iyi korunur ve saklanır. Onlara kolaylıkla ulaşılmaz. İnsanların ceplerinde sakladığı parayı ve içlerinde yaşattıkları imanı çıplak gözle kestirmek güçtür. Zengin olmasına rağmen fakir gibi yaşayan, dindar olmasına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Küçük Suda Büyük Balık Olmaz atasözünün anlamı: İşimiz, gücümüz ve sermayemize göre olmalıdır. Karşılıklı ilişkilerde ise kişiliğimiz ve ahlâkımız önemlidir. Bu şartların yetersiz ya da olumsuz olduğu durumlarda, iş veya özel ilişkilerimizde boş yere başarı bekleriz. Ortamı ve konumumuzu gözden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Beş Parmağın Beşi Bir Olmaz atasözünün anlamı: Elimizdeki parmaklar nasıl birbirinden farklıysa, insanlarda kabiliyet ve kişilik bakımından birbirinden farklıdır. Bu nedenle herkesten aynı şeyi düşünmesini, aynı işi yapıp aynı yöntemi kullanmasını, aynı davranışı sergilemesini isteyemeyiz. Bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
Ev Yıkanın Evi Olmaz atasözünün anlamı: Bir kişi, bir ailenin geçimini bozarsa kendi ailesinin hukukunu koruyamaz. Zarar verdiği insanlar, aynı kötülükle ondan intikam alırlar. Ayrıca insanlar ettiklerini çekerler. Bir ailenin geçimini bozmakla kendi aile hayatımızı yıkmış oluruz. Bir başkasının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Forumumuza Hoşgeldin, lucas03113
Merhabalar @lucas03113. Argun.tc, ailemize katıldığınız için teşekkür ediyoruz. Hoşgeldiniz.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca'nın Sağlık Durumu Nasıl?
Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Kaymakam Bey'in de belirttiği gibi sağlık durumunun iyi olması ve hayati tehlikesinin bulunmaması...
Alim Karaca Kimdir, Nereli, Yaşı, Boyu, Kilosu, Biyografisi
Paylaşım için teşekkürler! Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca hakkında oldukça özet ve bilgilendirici bir biyografi olmuş. Özellikle sporcu...
Kredi Çek ile Kredi Tekliflerini Karşılaştır
Paylaşımınız için teşekkürler! Finansal kararlar alırken sadece faiz oranına değil, toplam maliyete ve ek masraflara odaklanmak gerçekten çok...
Kitaplık alırken nelere dikkat edilmeli?
Kitaplık alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar: Boyut ve kapasite: Kitaplığın, kitapların boyutuna ve sayısına uygun olması...
Geri