Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Seyyid Muhammed Behaeddin

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 50

Argun

Tanınmış üye
Yönetici
Moderatör
Reklamsız
Konular
33,653
Web sitesi
argun.tc
🌟Puan
5,972,073
💵Bakiye
179TL

Seyyid Muhammed Behaeddin

Seyyid Muhammed Behaeddin Buhari hazretleri, Silsile-i aliyyenin on beşincisidir. Allahü teâlânın sevgisini kalblere nakşettiği için, kendisine Nakşibend denir.

1318 yılında Buhara'ya yakın Kasr-ı Arifan'da doğdu. İslam âlimlerinin en meşhurlarından olup, tasavvufta en yüksek derecelere ulaşmıştır. Zamanında ve kendinden sonraki asırlarda onun sebebi ile pek çok insan, hidayete, doğru yola kavuşmuştur. 1389‘da Kasr-ı Arifan'da vefat etti. Kabri oradadır.

Zamanının büyük velilerinden Muhammed Baba Semmasi, henüz o doğmadan Kasr-ı Arifan'a gelmişti. Bu gelişinde, burada bir büyük zatın kokusu geliyor. Bu beldede büyük bir veli yetişecek diyerek işaret etmiş, emsalsiz bir zatın buradan zuhur edip ortaya çıkacağını talebelerine müjdelemişti.

Babası Seyyid Muhammed Buhari anlatır:
"Oğlum Behaeddin'in doğmasından üç gün sonra, Hace Muhammed Baba Semmasi, yine Kasr-ı Arifan'a gelmişti. Ben kendisini çok sever ve muhabbet beslerdim. Yeni doğan oğlum Behaeddin'i alıp huzuruna götürdüm. Hace, oğlumu elimden alıp, bağrına bastı ve; "Bu yavru, benim oğlumdur. Ben bunu, manevi evlatlığa kabul ettim" buyurdu. Sonra Seyyid Emir Gilal'e şöyle dedi: "Size, bu yerde bir büyük zatın kokusu geliyor derdim. İşte o mübarek koku, bu melek yavrunun kokusudur. Bu yavru, büyük bir zat olsa gerektir" buyurdu.

Annesi anlatır:
"Oğlum Behaeddin dört yaşında iken, evimizdeki ineği göstererek, bu inek beyaz başlı bir buzağı doğuracak dedi. Birkaç ay sonra inek, dediği gibi bir buzağı doğurdu."

Behaeddin Buhari hazretlerinin ilk hocası, Hace Muhammed Baba Semmasi'dir. Sonra Seyyid Emir Gilal hocası oldu. Daha bir çok hocalardan ders aldı.

"Ali Ramiteni hazretlerinden gelip, emanet olarak saklanan taç bana verildi. O anda kalbim Allahü teâlânın muhabbeti ile dolup, taştı. Sonra hocam Seyyid Emir Gilal, Kasr-ı Arifan'a geldi. Bana çok iltifatta bulunup; "Hace Muhammed Baba Semmasi’nin emri üzerine seni yetiştirmeye çalışacağım" dedi.

Seyyid Emir Gilal hazretleri Behaeddin Buhari hazretlerinin yetişmesi için titizlikle meşgul olup, onu tasavvufta yüksek derecelere ulaştırdıktan sonra buyurdu ki:
"Hace Muhammed Baba Semmasi'nin sizin terbiyeniz ile ilgili vasiyetini yerine getirdim. Sizi istenilen şekilde yetiştirdim. Artık icazetlisin.”

Behaeddin Buhari hazretleri, Emir Gilal hazretlerinin vefatından sonra, insanlara doğru yolu gösterip, rehberlik vazifesini yapmaya başladı.

Maalesef bugün dünyanın hemen her beldesinde onun ismini kullanarak, Nakşilik adı altında Hakka giden yolu kesen çok şeyh taslakları vardır. Ehl-i sünnet itikadını bilen bir kimse, bunların yanlış yolda olduğunu rahatça anlar.

Alâüddin-i Attar

Seyyid Emir Gilâl

Benzer konular

Seyyid Nur Muhammed Seyyid Nur Muhammed hazretleri, evliyanın büyüklerindendir. Silsile-i aliyyenin yirmi altıncısıdır. Seyyid olup soyu Peygamber efendimize ulaşır. Türbesi, Hindistan'ın Delhi şehrindedir. Seyyid Nur Muhammed Bedâyuni hazretleri, ilmini ve feyzini imam-ı Rabbani hazretlerinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
Seyyid Muhammed Salih Seyyid Muhammed Salih hazretleri, Osmanlılar zamanında Anadolu'da yetişen evliyanın en büyüklerindendir. Silsile-i aliyyenin otuz ikincisidir. Büyük veli Seyyid Abdülkadir-i Geylani hazretlerinin on birinci torunu ve Taha-yı Hakkâri hazretlerinin kardeşidir. Seyyiddir. 1865...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
Seyyid Taleh-Balam Lay Lay Sözleri Balam lay-lay, Əli lay-lay Mənə həmnalə lay-lay Gülüm lay-lay, saralan lalə lay-lay Ay mənim nazlı balam Gözləri ecazlı balam Demədin dərdini heç Ay sinəsi razlı balam Iəbləri duzlu balam Sözlü balam, sazlı balam O üç pər ox, niyə saldı, səni bu hala lay-lay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
45
Rüyada seyyid görmek, ilim irfan sahibi kimse olmaya ve insanlara yol göstermeye, cahilleri bilgilendirmeye ve inanmayanları inananlardan eylemeye delalet eder. Rüya sahibinin hikmet sahibi biri olacağına ve hidayete ereceğine delalet eder. Yüce gönüllülüğü ile insanlar tarafından sayılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
46
Seyyid Abdülkadir Geylani Büyük İslam âlimlerinden ve evliyanın meşhurlarındandır. Künyesi, Ebu Muhammed'dir. Muhyiddin, Gavs-ül-a'zam, Kutb-i Rabbani, Sultan-ul-evliya, Kutb-i a'zam gibi lakabları vardır. İran'ın Geylan şehrinde 1078 (h.471) yılında doğdu. Babası Ebu Salih Musa Cengidost'tur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Seyyid İbni Âbidin Şam'da yetişen âlimlerin en büyüklerinden, Osmanlıların en meşhur fıkıh âlimlerindendir. 1784’de Şam'da doğdu. Silsile-i aliyye büyüklerinden Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinin sohbeti ile şereflenmiştir. Küçük yaşta Kur'an-ı kerimi ezberledi. Bir müddet babası ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
52
Seyyid Emir Gilâl Seyyid Emir Gilâl hazretleri, Silsile-i aliyyenin on dördüncüsüdür. Hazret-i Hüseyin'in soyundandır. Evliyanın meşhurlarından olan Muhammed Baba Semmasi'nin talebesi ve Behaeddin-i Buhari hazretlerinin hocasıdır. Çömlekçilik yaptığı için "Gilâl" veya “Külal” ismiyle meşhur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
Seyyid Mazhar-ı Can-ı Canan Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri, evliyanın büyüklerindendir. Seyyiddir. Silsile-i aliyyenin yirmi yedincisidir. İsmi, Şemseddin Habibullah'tır. Babası Mirza Can'dır. Onun ismine izafeten Can-ı Canan denilmiştir. 1701 yılında doğdu. 1781’de şehit edildi. Ceddi, ileri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
47
Seyyid Abdullah Dehlevi Seyyid Abdullah Dehlevi hazretleri, Silsile-i aliyyenin yirmi sekizincisidir. 1745 yılında Hindistan'ın Pencab şehrinde doğdu. 1824’de Delhi'de vefat etti. Kabri Şâhcihân camii yakınındaki dergahındadır. Babası, Abdullatif efendi âlim, salih ve zahid bir zat idi. Bir gün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51
Seyyid Abdullah Şemdini Seyyid Abdullah Şemdini hazretleri, Anadolu'da yetişen büyük velilerdendir. Silsile-i aliyyenin otuzuncusudur. Seyyid Abdülkadir-i Geylani hazretlerinin onuncu torunu ve Seyyid Taha-yı Hakkâri'nin amcasıdır. Şemdinli'de dünyaya gelen asil, temiz ve şerefli bir aileye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Uşak Diş Hekimi Önerisi
Merhaba, Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler, online terapi hizmetleri günümüzde gerçekten çok pratik bir çözüm sunuyor. Ancak konu...
Online Psikolog İle Psikolojik Danışmanlık
Paylaşımınız için teşekkürler. Günümüzde psikolojik desteğe ulaşımın dijitalleşmesi, özellikle yoğun iş temposunda çalışanlar için gerçekten büyük...
Rüyada Yakmak
Rüyada bir şey yakmak, servet sahibi olmak demektir. Fakat eşya yanmaz da rengi kararırsa, bu durum derte yorulur. Rüyasında alev çıkarak bir şey...
Rüyada Uygunsuzluk Görmek
Rüyasında uygun olmayan bir iş yapıldığını (uygunsuzluk) görmek, yanınızda çalışan kimselerin sizin istemediğiniz bazı hoş olmayan işleri...
Rüyada Vücudunda Değişiklik Görmek
Rüyada vücudunda değişiklik görmek, farklı anlamlar taşır. Kendisini genç ve dinç ya da orta yaşlı ve kuvvetli olduğu hâlde Rüyada çok ihtiyar...
Geri