Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

İki Keklik Türküsünün Hikayesi

Gulsumnur

Moderator
Moderatör
Yazar
Reklamsız
Konular
11,960
🌟Puan
16,267,893
💵Bakiye
12TL
iki-keklik-türküsünün-hikayesi-arguntc.webp

İki Keklik Türküsünün Hikayesi
Bu türküde ele alınan olay, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı olan Güre Köyü'nde geçer. Rivayete göre, köyün kahvecisi Mehmet Şevket Efendi ve eşi Şöhret'in oğulları askerlik görevini yapmak için Sarıkamış'a gider.

Komutanı ise Enver Paşa'dır. Balıkesir, zeytin ağaçları ile doludur ve bundan dolayı ünlü mahsullerinden biri de zeytindir. Mehmet Şevket Efendi, o yörenin en zenginlerinden biri olduğu için eşi Şöhret Hanım, güzel giyimli ve bakımlı bir kadındır.

Öyle ki, zeytin toplamaya giderken en güzel giysilerini ve ayakkabılarını giyer. Zenginlikleri her hallerinden belli olduğu için çevresi tarafından bilinen insanlardır.

Sarıkamış'ta görevini yapan ve Enver Paşa'nın askeri olan Şöhret Hanım'ın oğlu Zekeriya, diğer askerler ile birlikte dağ taş demeden karların arasından ilerler. İnanılmaz bir fırtınaya karşı direnen askerler, açtıkları yolların kuvvetli rüzgar nedeniyle tekrar karla dolması karşısında bitâp düşer.

Zekeriya, yol açmaya devam ederken karla kaplı kuyuyu fark etmez ve içine düşerek şehit olur. Oğlunun ölüm haberini alan Şöhret Hanım ise adeta yıkılır. Ovadaki kekliklere bakar ve çektiği ızdırapla oğlu için bu ağıt türküyü yakar.

İki Keklik Türküsünün Sözleri
İki keklik bir kayada ötüyor

İki keklik bir kayada ötüyor

Ötmede keklik derdim bana yetiyor

Aman, aman yetiyor

Ötmede keklik derdim bana yetiyor

Aman amman, yetiyorr

Annesine karada haber gidiyor

Annesine karada haber gidiyor

Yazması oyalı kundurası boyalı

Yar benim aman aman, yar benim

Uzunda geceler yar boynuma

Sar benim aman aman, sar benim

İki keklik bir dereden su içer

İki keklik bir dereden su içer

Dertlide keklik dertsizlere dert açar

Aman amman, dert açar

Dertlide keklik dertsizlere dert açar

Aman amman, dert açar

Buna yanık sevda derler tez geçer

Buna yanık sevda derler tez geçer

Paylaşımınız için teşekkürler. "İki Keklik", hem melodisiyle hem de bu hüzünlü hikayesiyle kültürümüzde çok derin bir yere sahip. Sarıkamış şehitlerimizi ve bu türküyü yakan Şöhret Hanım'ı rahmetle anmış olduk. Emeğinize sağlık!

Mamoş Türküsünün Hikayesi

Konuyu izleyenler

Benzer konular

Gulsumnur has published a news story: Tekirdağ’ın Çorlu İlçesinde Silahlı Saldırı; İki Poli Memuru Şehit Düştü. Read the full story here...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
  • News story News story
Gulsumnur has published a news story: Tekirdağ’ın Çorlu İlçesinde Silahlı Saldırı; İki Poli Memuru Şehit Düştü. Read the full story here...
Cevaplar
1
Görüntüleme
44
Rüyada iki başlı yılan görmek; kuvvetli, hilekâr ve iki yönlü hareket eden düşmana delâlet eder. İki başlı yılan rüyası bazen iki farklı düşmanın birleşmesine, bazen de bir kimsenin hem dost gibi görünüp hem de düşmanlık beslemesine işaret eder. Yılanın iki başlı olması, düşmanın hilesinin ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
İki Gönül Bir Olunca Samanlık Seyran Olur atasözünün anlamı: Sevdiğimiz bir insan ile baş başa kalınca tüm ihtiyaç ve sorunlarımızı unutur, her şeyi elde etmişçesine mutlu oluruz. Sevdiklerimizle beraber olmak, sorun ve ihtiyaçlarımıza rağmen bizi mutlu eder. Sevginin olmadığı ortamlardaki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
İsteyenin Bir Yüzü, Vermeyenin İki Yüzü Kara Atasözünün Anlamı Nedir? Her ne olursa olsun istemek, vermekten daha zordur. Vermemek insanı daha çok utandırmalıdır. Gerçekten yardıma gerek duyup da derdini bize söylemeyi göze almış kişiler için elimizden geleni yapmalıyız. Dilenmek, ne kadar...
Cevaplar
1
Görüntüleme
17
  • Soru Soru
Kadınların özellikle de yeni regl olmaya başlayanların en çok merak ettiği soru ise iki adet arası süre ne kadar olmalı sorusudur. İki adet arasında geçen süre kadından kadına değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak bu süre için belirli bir süre aralığı bulunmaktadır. Bu süre aralığı ise en az 21...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru Soru
İlk tüp bebek denemesi sonrası BetaHCG sonucu negatif gelmişse kadının adet görmesi beklenir. Bir sonraki adet sonrası 1 ay ara verilip sonraki görülen adette tedaviye tekrar başlanabilir. Ancak burada ana karar verici hekim olacaktır.
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
Bir Elin Nesi Var, İki Elin Sesi Var Atasözünün Anlamı Nedir? Tıpkı insan gibi bir varlığın bünyesinde bulunan tüm güç ve yetenekler, tek başına bir anlam ifade etmez. Başarı, bir başkası ile dayanışmaya bağlıdır. Birlikte hareket etmek her zaman başarıya götürür.
Cevaplar
1
Görüntüleme
27
  • Soru Soru
İki dizinde de sorun olan hastalara aynı anda diz protezi ameliyatı yapılabilmektedir. İki taraflı diz protezi ameliyatının en büyük avantajı tek ameliyatla sorunun giderilmesidir. Hasta ameliyat stresini iki defa yaşamamaktadır. İki dize tek taraflı diz protezi yapılması gerekiyorsa iki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
Sosyal Medya Fenomeni Ali Demir Evrensel Villasında Yakalandı! Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekipleri, sosyal medyada Ali Demir Evrensel ismini kullanıp, halkın dini duygularını istismar edecek paylaşımlar yapan kişiyi takibe aldı. Kullanıcı adını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca'nın Sağlık Durumu Nasıl?
Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Kaymakam Bey'in de belirttiği gibi sağlık durumunun iyi olması ve hayati tehlikesinin bulunmaması...
Alim Karaca Kimdir, Nereli, Yaşı, Boyu, Kilosu, Biyografisi
Paylaşım için teşekkürler! Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca hakkında oldukça özet ve bilgilendirici bir biyografi olmuş. Özellikle sporcu...
Kredi Çek ile Kredi Tekliflerini Karşılaştır
Paylaşımınız için teşekkürler! Finansal kararlar alırken sadece faiz oranına değil, toplam maliyete ve ek masraflara odaklanmak gerçekten çok...
Kitaplık alırken nelere dikkat edilmeli?
Kitaplık alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar: Boyut ve kapasite: Kitaplığın, kitapların boyutuna ve sayısına uygun olması...
Elektrik kesintisi için 187 mi 186 mı?
Elektrik kesintisi için 186 numarası aranmalıdır. Türkiye’nin tüm elektrik dağıtım bölgelerinde elektrik arıza çağrı merkezi telefon numarası...
Geri