Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Nimetin kıymeti elden çıkınca anlaşılır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 45

Argun

Tanınmış üye
Yönetici
Moderatör
Konular
34,487
Web sitesi
argun.tc
🌟Puan
6,341,012
💵Bakiye
179TL

Nimetin kıymeti elden çıkınca anlaşılır

Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Bir padişah, ilk defa denizaşırı bir ülkeye giderken, çok sevdiği kölesini de alarak gemiye biner. Biraz açıldıktan sonra, ilk defa gemiye binmiş olan kölesi, (Ben korkuyorum, bu gemide gitmem, beni geri götürün) diye bağırmaya başlar. Gemidekiler, (Etme eyleme, padişah rahatsız oluyor) diye ikaz etseler de, köle feryada devam eder. Susturmak mümkün olmaz.

Gemideki bir şeyh, padişaha haber gönderir, (Ben bunu susturmasını bilirim) der. O köleyi yanına alıp, (Gel biraz sohbet edelim) der. Köle de, (Ne sohbeti, ben çok korkuyorum) diye cevap verir. Şeyh de, (Korkma, şöyle yan yana gidelim) der. Tam geminin kenarına gidince köleye omuz atar ve köle denize düşer. (Ölüyorum! Boğuluyorum!) diye sürekli bağırır. (Efendim ölecek!) derler, fakat şeyh, (Ölmez merak etmeyin. Biraz uğraşsın!) der. Bir süre sonra köle yorulur ve bağırmaktan vazgeçer. Şeyh de, (Şimdi alın) der. Köleyi güverteye çıkarırlar, elbiselerini değiştirirler. Köle, bir köşede sessizce oturmaya başlar. Bazıları yanına gidip, (Az önce çok bağırıyordun, sana ne oldu?) diye sorarlar. Köle denizi gösterir, (Bağırırsam beni oraya atarlar) der. Önceden gemide olmanın rahatlığını unutmuş bağırırken, şimdi o nimetin farkına varır. Sadi Şirâzî hazretleri, bunu anlattıktan sonra, (Beterin beteri vardır, elden çıkmadan bu nimetin kıymetini bilmeli) buyurur.

Peygamber efendimiz de buyuruyor ki:
(Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz:
1- İhtiyarlıktan önce gençliğin,
2- Hastalıktan önce sağlığın,
3- Meşguliyetten önce boş vaktin,
4- Fakirlikten önce zenginliğin,
5- Ölümden önce hayatın kıymetini biliniz!)

Onun için daha beterine düşmeden hâlimize şükredelim. Aklı olmayan, gözü görmeyen, felçli olan veya iki eli felçli olup kendi ihtiyaçlarını gideremeyen kimseler var. Allahü teâlânın verdiği bu kadar güçle, Ona ufak bir ibadette, hizmette, yalvarışta bulunmamak, Onu Rab olarak kabul etmemek, ihsan ettiği nimetler için, Onun şanına layık bir teşekkür ve dua etmemek insanlığa sığar mı?

Sabır acıysa da, sonu selamettir

Sıkıntı var diye hizmetten kaçmak

Benzer konular

Rüyadaki padişahlığın ne kıymeti var? Padişahın biri üç beş yardımcısıyla kırlara gezmeye çıkar. Ağacın altında uyuyan birini görünce, yanındakilere, (Şu garibi uyandırın, yılan falan zarar verebilir) der. Adam uyandırılınca, bakar ki karşısında padişah, başlar söylenmeye, (Niye beni...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Aşûre günü yapılan iyiliğin kıymeti Enver Abimizin, bir Aşûre gecesinde arkadaşlara verdiği yemekte yaptığı sohbetten: Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Aşûre gününde 10’dan fazla peygamber felâketten kurtulmuştur. Hazret-i...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
Saf ve temiz Müslümanın kıymeti Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Fitneye sebep olan doğru; fitneyi önleyen yalandan daha kötüdür. O hâlde, müminlere karşı güler yüzlü, tatlı dilli olmak hususunda samimi olacağız. Düşmana karşı da idareli olacağız, onları kendimize daha çok düşman etmeyeceğiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
Çok olanın kıymeti bilinmez Sual: Çok kıymetli bir şey, çok olunca da kıymetli midir? CEVAP Evet, çok olsa da kıymetlidir. Ancak çok olduğu için kıymetlinin kıymeti bilinmez. Birkaç örnek verelim: 1- Çok kimse, beş vakit namazı kılmaz, ama bayram namazını ihmal etmez. Halbuki beş vakit namaz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
38
Cuma günü Sual: Cumanın özelliği nedir? Niye kıymetlidir? CEVAP 1- Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Allah katında günlerin efendisi Cuma’dır. O kurban ve Ramazan bayramı günlerinden de faziletlidir. Cuma gününde şu beş özellik vardır: 2- Hazret-i Âdem o gün yaratıldı. 3- O gün yeryüzüne...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
Gariplerin kıymeti Sual: Garibim diye yüzüme bakan yok. Hâlimi hatırımı soran yok. Aç mısın susuz musun diyen yok. N’oldu bize böyle? Garibiz diye ölelim mi? CEVAP Garip kimselerin genelde insanların yanında bir kıymeti yoksa da, Allahü teâlânın katında değeri büyüktür. Hadis-i şeriflerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
Farzın yanında nafilenin kıymeti Sual: Hacda ölmekten korkuyorum. Hacca gitmek yerine, bir hayır kurumuna yardım eden, aynı sevaba kavuşur mu? Bu uygun değilse haccın kabul olması için nelere dikkat etmeli? CEVAP Bir kimse, hacca gitmeyip onun yerine, bin tane cami, bin tane okul, bin fakire ev...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
Farz yanında nafilenin kıymeti Sual: Kaza namazı olan, nafile namaz kılabilir mi, belli başlı nafile namazlar hangileridir? CEVAP Namaz, iki sebeple kazaya kalır: 1- Uyumak, unutmak gibi dini bir özürle kaçırılır. Buna Faite yani kaçırılmış namaz denir. Üzerinde böyle farz kazası olanın nafile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
Sakal-ı şerifin kıymeti Sual: Peygamber efendimizin sakal-ı şerifi, hırkası veya başka bir eşyası ile bereketlenmeye putçuluk diyenler var. Onu methetmeye, Onu vesile ederek yardım istemeye şirk diyenler var. Bu konuyu açıklar mısınız? CEVAP Allahü teâlânın âlemlere rahmet olarak gönderdiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
43
Vücuda D vitamini depolamanın yolu güneş ışınlardan faydalanmaktan geçiyor. Ancak D vitamini değerlerini yükseltmek istiyorsanız bazı besinlerde de faydalanabilirsiniz. Kemik yapısının güçlü kalmasında önemli bir rol oynayan D vitamini eksik olduğunda bazı sağlık problemlerini de beraberinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Domates Yetiştiriciliğinde Sulama
Paylaşımınız için teşekkürler, domates yetiştiriciliğinde sulama ve hasat yönetimi konusunda gerçekten çok açıklayıcı ve faydalı bir rehber olmuş...
Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Paylaşımınız için teşekkürler, domates yetiştiriciliğinde bilinçli gübreleme gerçekten de verimi doğrudan etkileyen en kritik konu. Özellikle...
Domates Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Olmalı?
Paylaşımınız için teşekkürler, domates yetiştiriciliğinde verimi artırmak isteyenler için çok faydalı ve detaylı bir rehber olmuş. Özellikle...
Domates Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar
Domates Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar Domateste yetiştiricilikte görülen hastalık ve zararlılar savaş son derece önemlidir...
Domates Erken Yaprak Yanığı Nedir?
Domates Erken Yaprak Yanığı Nedir? Domates tohumu bitkinin tüm toprak üstü kısımları enfeksiyonlara neden olmaktadır. Genç fideler de ise kök...
Geri