Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Tâbi olmak gibi hiçbir üstünlük yoktur

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Argun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 68

Argun

Tanınmış üye
Yönetici
Moderatör
Reklamsız
Konular
33,653
Web sitesi
argun.tc
🌟Puan
5,957,424
💵Bakiye
179TL

Tâbi olmak gibi hiçbir üstünlük yoktur

Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Peygamber efendimize tâbi olmak gibi, hiçbir üstünlük yoktur. Ona tâbi olabilmek için de, Onun vârisi olan Ehl-i sünnet âlimlerine tâbi olmak lazımdır. Merhum Hocamız, (Elimize beş kuruş geçse, eğer bunu Seyyid Abdülhakim-i Arvasi hazretlerinden bilmezsek, "Bu da Efendi hazretlerinin bereketidir, himmetidir, Allahü teâlâ onun sebebiyle bize bunu ihsan etmiştir" demezsek, hepsi elimizden gider kardeşim) buyururdu.

Büyükler, (Bir iş yapacağın zaman mutlaka ehline danış. Sakın kendi başına yapma. Kendi başına yaparsan nefsine sormuş olursun, nefs ise kâfirdir. Sorduğun din kardeşin, yanlış cevap verse bile, kendi nefsin kadar yanlış cevap vermiş olmaz) buyuruyorlar.

Nefsine tâbi olan, bütün nimetlerden mahrum kalır.

Merhum Hocamız, bir gün Hakikat Kitabevi’ne geldi, paketlerin yapıldığını gördü, arkadaşlara buyurdu ki:
(Kardeşim, bu kitapların basılmasına, dünyaya yayılmasına, sizin ve benim kurtulmamıza sebep, hep Abdülhakim-i Arvasi hazretlerinin, “Sen söz dinlersin” iltifatı olmuştur. Çünkü bir gün gittim, çok üzgündü, başını önüne eğmiş öyle duruyordu, hiç konuşmuyordu. Ben de korktum, “Eyvah, niye üzülüyor acaba?” dedim. Tabiî, bir şey de soramıyoruz. Mübarek başını kaldırdı, “Beni dinleyen kazanır, ama dinleyen yok” buyurdu. Acaba ben de onların içinde miyim diye, çok üzüldüm, perişan oldum. Sonra bana dönüp, “Sen söz dinlersin” buyurdu. İşte Efendi hazretlerinin bu iltifatı olmasaydı, bugün ne ben buradaydım, ne de siz buradaydınız, ne de bu kitaplar ve hizmetler olurdu.)

Peki demek kolay değildir. Fakat peki diyen kurtulur. Ehl-i sünnet âlimlerine peki diyen, Peygamber efendimize peki demiş olur. Çünkü bu büyükler, Peygamber efendimizin vârisleridir.

Hâşâ, Peygamber efendimizin bir hareketine itiraz eden küfre girer, dinden çıkar. Onun vârislerini dinlemeyen ise, doğru yoldan ayrılmış olur. Kurtulmak, peki demeye bağlıdır.

İnsan, ya hak söze peki der, ya kendisine yani nefsine peki der. Hak söze, büyüklerin nasihatine peki diyen, dünyada mesut ve bahtiyar olur, âhirette de yüzü ak olur. İtiraz eden yahut da kendi nefsine peki diyen ise, dünyada sıkıntı içinde yaşar, âhirette de yüzü kara olur.

Bu din edep dinidir

Feyz almanın üç şartı

Benzer konular

Peygamber efendimize tâbi olmak Sual: Resulullaha tâbi olmanın önemi nedir, tâbi olmak için ne yapmalı? CEVAP Muhammed aleyhisselama tam ve kusursuz tâbi olabilmek için, Onu tam ve kusursuz sevmek lazımdır. Bunun alameti de, Onun düşmanlarını düşman bilmek, Onu beğenmeyenleri sevmemektir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
49
Resule tâbi olmak (Resule uyun emri) Sual: (Resulullah'ın emirleri değişmeyeceği için, Allahü teâlâ, “Resulüme tâbi olun” buyuruyor) deniyor. Peki, Hristiyanlık dininin insanlar tarafından değiştirileceğini Allah bilmiyor muydu? Niye gönderdi öyleyse? CEVAP Elbette Allahü teâlâ, Hristiyanlığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Kira gelirleri zekâta tâbi midir? Bir yıllık borcu ve aslî ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altını veya bu miktar değerinde malı yahut parası olan kimseler, dinen zengin sayılır. Kira gelirlerinin zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap...
Cevaplar
0
Görüntüleme
28
Tâbi olmanın üstünlüğü Sual: (Tâbi olmak gibi üstünlük yoktur) sözü yanlış değil mi? Tâbi olunan daha üstün değil mi? CEVAP Tâbi olunan, elbette daha üstündür. Burada, tâbi olan daha üstündür denmiyor, tâbi olmanın önemi bildiriliyor. (Tâbi olmak gibi üstünlük yoktur) sözü yanlış değildir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
36
Âlimlere nasıl tâbi olunur Sual: İslam âlimlerine nasıl tâbi olunur? CEVAP Âlimlere tâbi olmak, dört mezhepten birine uymak demektir. Asırlardan beri bütün İslam âlimleri, dört mezhepten birine uymuşlar ve müslümanların da uymalarının gerektiğini bildirmişlerdir. Bunlara uymakta İcma hasıl...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Bir kimse Rüyada tek gözlü olduğunu görse, malında veya dininde bir eksikliğin meydana geleceğine delâlet eder. Bu rüyayı gören kimsenin, Allah (C.C.)'a yönelip tövbe etmesi ve kusurlarından dolayı istiğfar etmesi gerekir. Zira rüya, bir uyarı mâhiyetinde olup kulun kendisine çeki düzen vermesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Bir kimsenin rüyasında hala oğluyla sevgili olduğunu görmesi, rüyayı zahirî anlamıyla değil, mecazî yönleriyle değerlendirmek gereklidir. Rüyada hala oğluyla sevgili olmak, zorluk ve sıkıntıların sona ereceğine, sorunlardan kurtulacağına delâlet eder. İşle ilgili olarak yeni bir sayfa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Rüyada birinin ölümüne sebep olmak, yanlış yolda hareket ettiğine ve bu yanlışların büyük olumsuzluklara yol açabileceğine delâlet eder. Rüyada ölüm görmek insanın nefsiyle olan mücadelesine, hatalarından ders alarak hakikati bulma yolculuğuna işaret eder. Bu nedenle rüyada bir kimsenin ölümüne...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru Soru
Vejetaryen olmak, kilo verme sürecine yardımcı olabilir, ancak kilo kaybı bireyin beslenme alışkanlıklarına, yaşam tarzına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşte vejetaryen beslenmenin kilo verme üzerinde olumlu etkileri: Daha düşük kalori yoğunluğu: Bitkisel gıdalar genellikle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru Soru
Hamilelikte bebeğin sağlıklı bir şekilde oluşması ve gelişmesi için en önemli zaman dilimi ilk üç aydır. Anne adayında süt bezleri gelişir. Karın ve meme derisi hassaslaşır. Bu sebeple ilk üç ay ve son üç ay lazer epilasyon önerilmez. Fakat bu işlemin yine de bebek için bir zararı yoktur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Rüyada Yakmak
Rüyada bir şey yakmak, servet sahibi olmak demektir. Fakat eşya yanmaz da rengi kararırsa, bu durum derte yorulur. Rüyasında alev çıkarak bir şey...
Rüyada Uygunsuzluk Görmek
Rüyasında uygun olmayan bir iş yapıldığını (uygunsuzluk) görmek, yanınızda çalışan kimselerin sizin istemediğiniz bazı hoş olmayan işleri...
Rüyada Vücudunda Değişiklik Görmek
Rüyada vücudunda değişiklik görmek, farklı anlamlar taşır. Kendisini genç ve dinç ya da orta yaşlı ve kuvvetli olduğu hâlde Rüyada çok ihtiyar...
Rüyada Uyarmak
Rüyada uyarmak, birisi tarafından ikaz edilmek, gaflette olmaya delâlet eder. Birini uyardığını görmek ise onun için hayır dilemeye işaret eder...
Rüyada Üvey Kardeş Görmek
Rüyada üvey kardeş görmek, zorluk yahut sıkıntıya işaretle dost bildiği kişilerden beklenmedik bir zarar görmesi ile yorumlanır. Rüya sahibinin...
Geri