Ü
Üye silindi 81
Guest

Türkiye Araç Piyasası 2025: Genişleyen Satış, Elektrikle Güçlenen Dönüşüm
1. Genel Pazar Görünümü: Satışlar Artıyor
Türkiye otomotiv pazarı, yılın ilk yarısındaki güçlü performansla dikkat çekiyor. 2025’in ilk altı ayında toplam satışlar 607.593 adet seviyesinde gerçekleşerek %5,1 artış gösterdi
Focus2Move
. Temmuz ayına gelindiğinde ise daha da güçlü bir tablo oluştu; otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda %14,55 artarak 107.718 adede yükseldi
Anadolu Ajansı
Daily Sabah
.
Yılın tamamında satışların 1,25 milyon ile 1,3 milyon adede ulaşabileceğine dair olumlu beklentiler ortaya çıktı. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu ivmenin sürdürülebilir olması durumunda bu hedef aralığına ulaşılacağını belirtti
Daily Sabah
.
2. Mevsimsel Dalgalanmalar: Yıl Başındaki Durgunluk
Ancak yılın başında, Ocak–Şubat döneminde zayıf bir performans görüldü. Bu dönemde satışlar yıllık bazda %14,2 düşüşle 159.384 adede geriledi. Özellikle Şubat ayında daralma daha belirgindi: otomobil ve hafif ticari araç satışları %14,4 azalarak 90.730 adede, binek otomobil satışları %7,6 düşüşle 76.021, ticari araçlarda ise %38 gerilemeyle sadece 14.709 adet olarak kaydedildi
Reuters
.
3. Araç Tercihleri Değişiyor: SUV’lar Podyuma Çıkıyor
Pazar yapısında da dramatik bir değişim yaşanıyor. Sedanların payı beş yılda %44,1’den %21,8’e düşerken, SUV’lar %62,8 oranıyla pazar lideri konumuna yerleşti. Hatchback’lerin payı da %14,5’e geriledi
Hürriyet Daily News
. Bu dönüşüm, tüketicilerin daha büyük ve çok yönlü araçlara yönelimini açıkça ortaya koyuyor.
4. Elektrikli ve Hibrit Araçlar: Yükselişte
Elektrifisyona geçiş yönündeki eğilimler sürüyor. Temmuz 2025’te elektrikli araç (EV) satışları geçen yıla göre iki katına çıkarak 17.225 adede ulaştı ve pazarda %20,5 pay elde etti. Aynı dönemde hibrit araç satışları da %48,3 artarak 21.656 adete yükseldi
Daily Sabah
.
Ocak–Temmuz döneminde segment dağılımını incelediğimizde:
Benzinli araç: 266.095 adet
Hibrit: 153.363 adet
Dizel: 45.678 adet
LPG: 3.752 adet
Tam elektrikli (EV): 102.160 adet
Uzatma menzilli elektrikli: 103.310 adet
.
5. Üretim, İhracat ve İthalat Verileri
Mart 2025 itibarıyla:
Toplam üretim: 124.105 adet (yıllık bazda %9,2 düşüş)
Satışlar: 121.510 adet (%6,5 artış)
İthalat: 85.581 adet (%9,4 artış)
İhracat: 96.531 adet (%5,0 artış)
MarkLines
.
Buna göre, üretim gerilerken satış ve dış ticaret verilerindeki artış ekonomide toparlanma sinyali veriyor.
6. Yatırımlar: Yerli ve Yabancı Dev Hamleler
Yerli marka Togg de sektörde dikkat çeken bir gelişme. Togg T10X modeli, Gemlik’te başlayan üretimle SUV segmentinde yerini aldı; 2023’te satışlara başlandı
Vikipedi
+1
. Togg, 2030’a kadar beş model üretecek ve Avrupa pazarına 1 milyon araç ihraç etmeyi hedefliyor
Vikipedi
.
Yabancı yatırımlar da güç kazanıyor:
Chery, Samsun’a yıllık 200.000 araç kapasiteli bir fabrika kurma kararı aldı; yatırım tutarı yaklaşık 1 milyar dolar. Planlanan fabrikada ayrıca bir Ar-Ge merkezi de yer alacak
Reuters
Vikipedi
.
BYD, Türkiye’de 150.000 adet kapasiteye sahip bir elektrikli araç fabrikası kurmak için yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak. Üretimin 2026 sonunda başlaması, aynı zamanda Türkiye’yi Avrupa’ya açılan bir üretim merkezi haline getirme hedefi var
Financial Times
BYD, ayrıca Türkiye ve Macaristan’daki fabrikaları için tedarik zinciri kurulumunda İtalyan parça üreticileriyle görüşmelerde bulunuyor; bu tesislerin sırasıyla 2026 Mart ve 2025 Ekim dönemlerinde faaliyete geçmesi bekleniyor
Öte yandan, Türkiye, Çin menşeli araçlara yönelik yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulamaya koydu; ancak yatırım yapan şirketler bu vergiden muaf tutulacak
Vikipedi
. Bu adım, yerli üretimi teşvik edip, yatırım çekme stratejisini güçlendiriyor.
7. Sektörel Dönüşüm ve Uzun Vadeli Perspektif
OSW analizine göre, Türkiye küresel otomotivde 12. sırada, Avrupa’da ise 3. büyük üretici konumunda. Ancak endüstri, içten yanmalı motorlara bağımlılığından kurtulup elektrifikasyona geçişte önemli bir dönemece giriyor. TOGG gibi yerli girişimler bu dönüşümün merkezinde yer alıyor
OSW Ośrodek Studiów Wschodnich
.
Elektrikli araç altyapısı bakımından da ilerleme var; örneğin 2024 sonu itibarıyla şarj istasyonu sayısı 25.000’e yükseldi ve 2030’a kadar 250.000 hedefleniyor (Jameel Motors verisi)
Jameel Motors
SatışlarYıl başında düşüş, H2 güçlü toparlanma
Pazar yapısıSUV hakimiyeti arttı
ElektrifikasyonEV ve hibrit satışları hızla yükseldi
Üretim/İhracatÜretim düştü, ihracat-ithalat artışı devam
Yerli üretimTogg T10X üretimde, yeni modeller yolda
Yabancı yatırımBYD ve Chery’den büyük ölçekli yatırımlar
Politika & AltyapıVergi teşviki, şarj altyapısı gelişiyor
Türkiye’de araç piyasası 2025 yılında, mevsimsel dalgalanmalara rağmen genel olarak güçlü bir büyüme trendi içinde ilerliyor. Elektrikli ve hibrit araçlara yönelim hız kazanırken, SUV’lar popülerliğini artırıyor. Togg liderliğinde yerli üretimin ivme kazanması ve BYD ile Chery gibi büyük yabancı yatırımlar, Türkiye otomotiv sektörünün hem iç pazarda hem de küresel arenada konumunu güçlendiriyor.