Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Merdo Türküsünün Hikayesi

Gulsumnur

Moderator
Moderatör
Yazar
Reklamsız
Konular
11,919
🌟Puan
16,124,323
💵Bakiye
12TL
merdo-türküsünün-hükayesi-arguntc.webp

Merdo Türküsünün Hikayesi
Merdo yıllar önce memleketin birinde yaşamış bir delikanlıdır. pınar başında gördüğü bir kıza aşık olur kız da ona tabiki. amma velakin merdo fakirdir, fukaradır ve de öksüzdür. Bunlar gizli gizli buluşurlar.

Gel zaman git zaman komşu köyde yaşlı ve zengin bir adamın karısı ölmüştür ve merdo'nun aşık olduğu kızın güzelliğini duyar ve kızı babasından istetir. Aslında yaşlı adam iyi birisidir amacı kızı yatağa atmak değil bilakis kendisine yardım edecek yemeğini vs. yapacak bir eş aramaktır. Neyse kızı istetir ve babası kızı bu yaşlı adama verir. merdo çok üzülmüştür.

Merdo gizli gizli hergün kızın olduğu köye gider ve uzaktan aşkını umutsuzca izler. Köye gidip gelirken iki köyün arasında bir köprü vardır, köprünün başında ise bir deli vardır. Her gidip gelişinde bu deli merdo'yu görür niçin gittiğini de bilir. Neyse bir vakit sonra yaşlı adam kızın davranışından bi şekilde olayı anlar. Kıza der ki eğer sizin birbirinizi sevdiğinizi bilseydim asla seni almazdım bu yüzden kimsenin görmeyeceği bir yerde merdo ile görüşebilirsin ve ben öldükten sonra evlenebilirsiniz ama sakın beni utandıracak bişey yapmayın der.

Belli bir zaman kızla merdo kimseye görünmeden buluşurlar. ama bir zaman sonra köylüler durumdan kıllanır ve yaşlı adamın aklına fitneyi sokarlar adam inanmak istemez ama içine kurt düşmüştür. Baskıya dayanamayan adam yanına adamlarını ve silahını alıp merdo'nun hergün geçtiği köprünün başına pusuyu kurarlar.

Merdo kızın yanına gitmek için köprüye doğru giderken deli, merdo'ya karşıya geçmemesini söyler ama merdo inanmaz inansa bile öleceğini bile bile geçer karşıya. karşıya geçtiğinde pusunun ortasına düşer nitekim merdo'yu öldürürler.

Delinin feryadı gel zaman git zaman türküye döner, gelme demedim mi dönme demedim mi pusuya yattılar seni vururlar demedim mi merdo demiş ölene dek. Merdo memleketinden bile uzak bir diyarda bulduğu yaşama tutunma sevinci olan aşkı uğruna ölen bir köy delikanlısı.

Merdo Türküsünün Sözleri
Sana bir gün olsun
Gülmedi hayat
Kaderi berbat merdo merdo
Burası gurbet

Gelme demedim mi merdo
Dönme demedim mi
Vururlar seni merdo merdo
Söylemedim mi

Köprünün başına merdo
Pusu kurarlar
Seni ararlar merdo merdo
İzin sorarlar seni kırarlar

Gelme demedim mi merdo
Dönme demedim mi
Söylemedim mi

Mahzuni yanıyor sana merdo
Bitti baharım
Bahar ayları merdo merdo
Soldu bağlarım yeşil bağlarım

Gelme demedim mi merdo
Dönme demedim mi
Söylemedim mi

Paylaşımınız için teşekkürler. Aşık Mahzuni Şerif’in kaleminden çıkan bu türkü, hikayesini bilince insanı çok daha derinden etkiliyor. Fedakarlığın, imkansız aşkın ve sadakatin en hüzünlü örneklerinden biri gerçekten. Emeğinize sağlık!

Güvercin Uçuverdi (Misket) Türküsünün Hikâyesi

Mamoş Türküsünün Hikayesi

Konuyu izleyenler

Benzer konular

İki Keklik Türküsünün Hikayesi Bu türküde ele alınan olay, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı olan Güre Köyü'nde geçer. Rivayete göre, köyün kahvecisi Mehmet Şevket Efendi ve eşi Şöhret'in oğulları askerlik görevini yapmak için Sarıkamış'a gider. Komutanı ise Enver Paşa'dır. Balıkesir, zeytin...
Cevaplar
1
Görüntüleme
44
Mamoş Türküsünün Hikayesi Bir zamanlar Elazığ’da Bekir Hoca isimli orta yaşlı bir adam yaşarmış. Halk tarafından sevilen Bekir Hoca, bir gün kendinden epey genç bir kızla evlenmiş. Kızın gönlü pek yokmuş ama zaman içinde alışmış. Şehrin varlıklı ailelerinden birinin oğlu Mamoş olarak bilinen...
Cevaplar
1
Görüntüleme
25
Misket (Güvercin Uçuverdi) Türküsünün Hüzünlü Hikâyesi Her ne kadar günümüzde neşeli bir oyun havası olarak bilinse de "Misket" türküsünün orijinali derin bir hüznü barındırmaktadır. Ankara'nın eğlenceli düğünlerinde sıkça çalınan "Güvercin Uçuverdi" melodisinin ardındaki hüzünlü hikâye...
Cevaplar
1
Görüntüleme
66
Üye silindi 81
Ü
Hekimoğlu İbrahim, Fatsa’da yaşayan bir delikanlıdır. Burada Gürcü Sefer Ağa’nın yanında çalışır ve onun kızına gönlünü kaptırır. Delikanlının kızla gizli görüşmeleri duyulunca, kızın nişanlısı olan Seyyid Ağa ve adamları Hekimoğlu İbrahim’in peşine düşer. Bir çatışma yaşanır. Bu çatışmada...
Cevaplar
0
Görüntüleme
34
Ferayidir Kızın Adı Ferayi Türküsünün Hikayesi Şu bizim Milas, tarih boyunca iki uygarlığa başkentlik etmiştir. İlkin Halikarnassos’tan önce Karya Krallığına, daha sonra da Menteşe Beyliğine. Menteşe beylerinden Yakup’un oğlu İlyas, av meraklısı, dağlar sevdalısıymış. Silahını omuzladığı gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
59
Aşan Bilir Karlı Dağın Ardını Türküsünün Hikayesi Senem ile Yazıcıoğlu’ da bu yürek yangınlığını, çekmiş binlerce sevdalıdan sadece ikisidir. Bir bahar ayında, Tülü mayalar kırk atlar, koçlar, taylar, kuzular, gökçe gelinler ve yiğitlerden kurulu, yörük kervanı Binboğa dağlarını aşıp “Tanır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
Ordu'nun Dereleri Türküsünün Hikayesi Ordu yöresine ait bir halk türküsü olan Ordu’nun Dereleri, aşklarını dedikodular yüzünden kaybeden iki gencin dramını anlatıyor. Türkünün kahramanları Mehmet ve Hacer, Ordu’nun uzak köylerinden birinde yaşayan sevgililerdir. Fındık bahçelerinde buluşan bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
Güzelliğin On Para Etmez Türküsünün Hikayesi Aşık Veysel'in Hikayesi: Bir Türkünün Arkasındaki Yaşam Türkülerin ardında yatan gerçek yaşam öyküleri, bazen bir efsane kadar etkileyici olabilir. İşte, halk müziğimizin en önemli isimlerinden biri olan Aşık Veysel’in hayat hikayesi ve onun dünyaya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Edremitin Gelini Türküsünün Hikayesi Kazdağları'nda Bir Aşk Hikayesi Kazdağları'nın Edremit kıyısında, o yüce zirvelerde eskiden yürüyüş yolları vardı. Kovalar olurdu, yörük çadırları kurulur, yaşam burada yeşerirdi. Fakat şimdi, Kazdağları'nın bu doğal güzelliği, alışveriş merkezleri ve maden...
Cevaplar
2
Görüntüleme
109
Drama Köprüsü Türküsünün Hikayesi Debreli Hasan: Efsane Bir Eşkiyanın Hikayesi Anadolu'nun bağrında filizlenen birçok türkü, derin acılar ve büyük kahramanlıkların izlerini taşır. Bu türkülerden biri de Debreli Hasan’a adanmış olanıdır. Debreli Hasan, sadece bir eşkıya değil, halkın gönlünde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Rüyada Yılan Kovalaması
Rüyada yılan kovalaması, gizli düşmana, fitneye, korkuya, mala, kadına yahut çocuğa delâlet eder. Yılan, rüya sahibine düşmanlık eden bir kimsenin...
Rüyada Birinin Senin Fotoğrafını Çektiğini Görmek
Rüyada birinin senin fotoğrafını çektiğini görmek, hayat yolunda gizli kalmış bazı durumların ortaya çıkacağına delâlet eder. Yani çevrenizde...
Rüyada Fotoğraf Çektirmek İçin Poz Vermek
Rüyada fotoğraf çektirmek için poz verdiğini görmek, kişinin çevresinde olup bitenlere gösterdiği özene ve dış görünüşe verdiği öneme delâlet...
Rüyada Bebek Fotoğrafı Görmek
Rüyada bebek fotoğrafı görmek, birçok güzel manaya delâlet eder. Bebek, saflık ve masumiyet alameti, fotoğraf ise geçmişe ait anıların ve özlemin...
Rüyada Kurtlanmış Bir Şey Görmek
Rüyada kurtlanmış bir şey görmek, genelde maddi kazanca veya insanın çevresinde bulunan kişilerden gelecek menfaatlere delâlet eder. Ancak bu...
Geri