Uygulamayı yükle
How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Babişko Asuman Olayı Nedir?

Gulsumnur

Moderator
Moderatör
Yazar
Reklamsız
Konular
12,037
🌟Puan
1,783,723
💵Bakiye
22TL
babişko-asuman-olayı-nedir-arguntc.webp

Babişko Asuman Kimdir?
Babişko Asuman, gerçekte bir akademisyen veya kamuoyunda tanınan bir isim değildir. Behçet Yalın Özkara’nın TEDx konuşmasında aktardığı bir anekdotun baş karakteridir. Bu kişinin gerçek adı kamuoyuyla paylaşılmamıştır ve hakkında herhangi bir resmî bilgi ya da akademik yayın bulunmamaktadır.

Özkara’nın anlatımında bu kişiye “Babişko Asuman” lakabı verilmiştir. “Babişko” ifadesi, olay sırasında duyulan bir seslenişten gelmekte olup, kişinin ismi ise Asuman olarak aktarılmaktadır.

Gerçek kimliği bilinmediği için, bu kişinin nerede yaşadığı, hangi üniversiteden mezun olduğu veya herhangi bir mesleği olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Babişko Asuman Olayı Nedir?
Olay, Behçet Yalın Özkara’nın akademik kariyeri boyunca karşılaştığı sorunları anlattığı bir TEDx konuşması sırasında gündeme gelmiştir. Özkara, toplamda 30’dan fazla akademik kadro başvurusu yaptığını, sınavlarda yüksek puanlar almasına rağmen mülakat aşamasında sürekli elendiğini ifade etmiştir.

Konuşmasında aktardığı belirleyici olay şu şekilde gelişmiştir:

Bir üniversitede üç akademik kadro ilanı açılmıştır. Bu kadrolara toplam 12 aday başvurmuştur. Mülakat günü geldiğinde, salonun kapısından içeri “Babişko!” diye bir seslenme duyulur. Ardından, üzerinde eşofmanla bir kişi salona girer. Bu kişinin adının Asuman olduğu anlaşılır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, eşofmanla mülakata giren Asuman isimli bu adayın yazılı sınavdan en yüksek puanı aldığı ortaya çıkar. Mülakat sonuçları açıklandığında ise Asuman’ın mülakatta da başarılı bulunduğu ve tek kadroya atandığı duyurulur. Geriye kalan iki kadronun ise herhangi bir gerekçe gösterilmeden boş bırakıldığı ifade edilir.

Özkara, bu olayı “Babişko Asuman” başlığıyla anlatmış ve isim bu şekilde sosyal medyada viral hale gelmiştir. Olayın yaşandığı üniversitenin adı ise Özkara tarafından açıklanmamıştır.

Olayın Yarattığı Tartışmalar ve Toplumsal Yansımaları

Babişko Asuman olayı, aslında Türkiye’de akademik atama süreçlerinde yaşanan sorunları görünür kılan bir sembol haline gelmiştir. Olayın doğruluğu veya yanlışlığından bağımsız olarak, anlatılan senaryo binlerce akademik adayın benzer deneyimler yaşadığına dair yaygın bir kanaati temsil etmektedir.

Sosyal medyada “Babişko Asuman” etiketiyle açılan başlıklar altında, onlarca akademisyen kendi mülakat deneyimlerini paylaşmış, liyakat ve torpilin akademik yükselme süreçlerindeki etkisi tartışılmıştır. Bu olay aynı zamanda, akademik kadroların dağıtımındaki şeffaflık eksikliğini de gündeme taşımıştır.

Özkara’nın TEDx konuşması, milyonlarca kez izlenmiş ve Babişko Asuman kısa sürede bir internet fenomenine dönüşmüştür. Gerçekte var olup olmadığı bile kesin olarak bilinmeyen bu figür, Türkiye’de akademik camianın en çok konuşulan simgelerinden biri haline gelmiştir.

Harika bir özet olmuş! Babişko Asuman vakası, Türkiye’deki akademik atama süreçlerinde liyakat tartışmalarını fitilleyen en ikonik örneklerden biri haline geldi. Behçet Yalın Özkara'nın bu trajikomik anlatımı, aslında sistemdeki "adrese teslim kadro" ve mülakat sorunlarını ironik bir dille yüzümüze vuruyor.

Paylaşımın için teşekkürler, konuyu bilmeyenler için çok açıklayıcı bir kaynak olmuş. Sence bu olaydan sonra akademik atamalarda şeffaflık adına bir değişim yaşandı mı?

Can Polat Kimdir, Neden Vefat Etti?

Konuyu izleyenler

Günün trendleri

SON GÖNDERİLER

Aylin Demir-Edalı da Modalı Yar
Aylin Demir-Edalı da Modalı Yar Sözleri Niye, niye, niye gelmen Ne haldeyim niye sorman Hiç mi avazımı duyman Etme böyle, gitme öyle yar yar yar...
Seda Kara-Çay Benim Çeşme Benim
Seda Kara-Çay Benim Çeşme Benim Sözleri Çay benim çeşme benim Aman derdimi deşme benim Hakikatli yar isen Aman önümden geçme benim Hakikatli yar...
Suat Sarıibrahim-Hayde Gidelum Hayde
Suat Sarıibrahim-Hayde Gidelum Hayde Sözleri Hayde geleyimisun Gül kokulu dağlara Basmak isteyimusin O bembeyaz karlara Balıklar takiliyi Bak...
Yasemin Kayalı-Hele Hele Helesi Güzel
Yasemin Kayalı-Hele Hele Helesi Güzel Sözleri Yağmurun seli geldi Derenin seli geldi Zalım baban vermezse Kaçmanın yeri geldi Hele hele helesi...
Serkan Nişancı-Eller Üzer
Serkan Nişancı-Eller Üzer Sözleri Bak getirdi kader bizi oyuna Ölmeye hazırken yoluna Bizi anlatır dururum Kadehim dolu kalkıyor yok oluşuna Ama...
Geri